Home Vijesti Riječka luka presudna za razvoj hrvatskog gospodarstva

Riječka luka presudna za razvoj hrvatskog gospodarstva

998
0

Na okruglom stolu Luka Rijeka – europska luka? ugledni ekonomist Branimir Lokin ustvrdio je da je utjecaj riječke luke na gospodarstvo i BDP Hrvatske frapantan. Iako on sada iznosi 1 posto, za 10 do 15 godina popeo bi se na 3,5 posto. Taj podatak jasno govori da je riječka luka imperativ razvoja hrvatskog gospodarstva.

Razvoj Luke Rijeka vezuje se za izgradnju ravničarske željezničke pruge, no i sadašnja bi pruga mogla poslužiti, samo s drukčijom organizacijom. Neshvatljivo je da Hrvatske željeznice sve ove godine nisu bile u stanju organizirati blok-vlak, jedna je od tvrdnji iznesenih danas na okruglom stolu.

Okrugli stol organizirao je županijski Zavod za prostorno planiranje uoči javne rasprave o Prostornom planu PGŽ-a, koji predviđa razvoj lučko-terminalne infrastrukture i izmještanje lučkih kapaciteta izvan prostora Grada Rijeke. Pretpostavke za razvoj postoje, ali nužna je prometna strategija na državnoj razini, te brža realizacija usvojenih projekata, zaključio je moderator rasprave Mladen Črnjar.(radio rijeka)

Previous articleD.J. Radionica u Spiritu
Next articleZbog lošeg vremena odgođen Maškarani auto-rally Pariz-Bakar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here