Home Vijesti Riječka oporba ruši koncesijski ugovor na plaži Ploče?

Riječka oporba ruši koncesijski ugovor na plaži Ploče?

3181
0
20140806_100532
Tea Mičić Badurina, Vedran Sabljak, Danko Švorinić i Bojan Kurelić

Predstavnici riječkih oporbenih stranaka u Gradskom vijeću Liste za Rijeku, Hrvatskih laburista, Akcije mladih i PGS-a, posjetili su danas plažu Ploče i najavili inicijativu za raskidom koncesijskog ugovora na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Kako je istaknuo vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić, inicijativa će biti pokrenuta zbog brojnih kršenja uvjeta koncesijskog ugovora koncesionara tvrtke Hemingway na koje od početka sezone upozoravaju građani s čijim je sredstvima uređena sama plaža.
– Kao vijećnik sam pokušao utjecati na stvari i dobiti informacije od nadležnih službi ali mi je to onemogućeno u dva navrata iako prema poslovniku vijećnici imaju pravo na izvješća od pročelnika u rokovima ne dužim od tri dana. Istovremeno je na Gradskom vijeću slično pitanje postavljeno i gradonačelniku koji je umjesto da stane na stranu građana ohrabrio koncesionara da nastavi po starom, tvrdi Švorinić koji ističe i konfuzne informacije koje prema medijima i građanima dolaze od nadležnih službi.
– Prvo su tvrdili da su odstupanja od koncesijskog ugovora mala, pa malo veća da bi 29. srpnja ustvrdili kako nema nikakvih odstupanja!

Nepravilnosti uočene i za vrijeme tiskovne konferencije

Odstupanja od koncesijskog ugovora vijećnici su ustanovili i na licu mjesta, a uočena je i zanimljiva podudarnost kada su su djelatnici koncesionara uklonili višak ležaljki 5 minuta uoči dolaska komunalnih redara. Ipak, Vedran Sabljak ih je i tada nabrojao 73 što je više u odnosu na dozvoljeno. Također, osoba koja je razmještala suncobrane je za vrijeme boravka komunalnih redara premještena na platformu na kojoj bi se trebali nalaziti spasitelji kojih inače nema na plaži iako ih je koncesionar obavezan angažirati

Sličnog je mišljenja i vijećnik Hrvatskih laburista Vedran Sabljak koji je istaknuo koji su sve uvjeti ugovora prekršeni poput prevelikog broja ležaljki, njihove premale udaljenosti od mora, ograđivanja pješčanika, brandirane suncobrane i nepostojanja spasilačke službe iako se radi o izričitoj obavezi koncesionara. Sabljak je izrazio nezadovoljstvo reakcijama gradskih službi, a odgovornim drži gradonačelnika Obersnela koji i u ovom slučaju nije stao na stranu građana.

Dovoljno vijećnika za raskid ugovora?

Iako oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću nema dovoljno za samostalno izglasavanje odluke o raskidu koncesijskog ugovora, odnosno nedostaje im jedan glas, svoj glas za raskid ugovora najavila su i dva vijećnika vladajuće većine iz redova HNS-a što je i više nego potrebno za donošenje ovakve odluke.

Predstavnika PGS-a Tea Mičić Badurina ističe mišljenje pročelnice Odjela za komunalni sustav za koju kršenja ugovora nisu značajna.
– Ne bi li gradska uprava trebala biti u funkciji zaštite građana, a ne koncesionara? – zapitala se predstavnica PGS-a?

Vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić se osvrnuo na ekonomske nelogičnosti stavljanja plaže, u koju je uloženo 20-tak milijuna proračunskih kuna, pod koncesiju budući da je gradski godišnji prihod od promjenjivog dijela koncesijske naknade mizernih 6.000 kuna, a s obzirom na činjenicu da je koncesionar prijavio godišnji prihod od tek pola milijuna kuna što je po Kureliću nerealno.
– Politika je ovaj problem stvorila, politika ga mora i riješiti i to ćemo učiniti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zaključio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here