Home Vijesti Riječka zastava trajno na Trgu riječke rezolucije?

Riječka zastava trajno na Trgu riječke rezolucije?

1940
4

Nakon što je predsjednik udruge Slobodna Država Rijeka nakon incidenta s postavljanjem talijanske zastave, gradskoj upravi predložio da na isto mjesto trajno postavi gradsku zastavu, sa sličnom se inicijativom oglasio i mjesni odbor Školjić na čijem se području se nalazi Trg riječke rezolucije.

MO Školjić dao je prijedlog gradonačelniku Vojku Obersnelu da se na jarbol pored povijesnog stendarca ispred Municipija postavi gradska zastava, i to trajno tijekom cijele godine, a ne samo za državne praznike kakva je praksa bila posljednjih desetljeća. Kako ističe predsjednik MO Školjić Predrag Miletić – Time bi se spriječili razni politički egzibicionisti u postavljanju neprimjerenih sadržaja na prazan jarbol. A radi se i o uobičajenoj praksi velikog broja gradova Evrope i svijeta koji upravo na ovakvim povijesnim mjestima gradsku zastavu ističu trajno.

Sukladno tradiciji utemeljenoj u XIX. stoljeću, na trgu Riječke rezolicije je na visokoj bazi postavljen stup za gradsku zastavu, s početka XVI. stoljeća. On se izvorno vjerojatno nalazio ispred najstarije poznate gradske vijećnice na današnjem Koblerovom trgu. Na stupu se nalazi reljef koji prikazuje lik sv. Vida, zaštitnika grada. Prikazan je kao mladić u odjeći patricija. U desnici svetac drži palmu, atribut mučeništva a u ljevici model grada Rijeke. (sp)

Previous articleProslava 18. obljetnice HRM-a u Rijeci
Next articleDoktor Mito dočekao smanjenje kazne

4 COMMENTS

  1. misliš ova sa sličicom za uskršnje jaje :-)? bolje išta nego ništa, dok je obi u fotelji gradonačelnika pravu ionako nećemo vidjeti.

  2. koga b… k… za neke plahte..
    bolje da brinu o npr. radovima na cestama i drugim bitnim stvarima.. ovakve teme služe za zamagljivanje.. a vi što se palite na te fiumane, fašiste, partizane, ustaše i ostale povjesne izraze, crknite, dosadni ste…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here