Vijesti

Riječki program lokalnog partnerstva – Raspisan natječaj za novi ciklus prijava projekata

Riječki program lokalnog partnerstva – Raspisan natječaj za novi ciklus prijava projekata

Grad Rijeka poziva građane da prijave svoje manje projekte te uljepšaju svoju ulicu, kvart, naselje i mjesni odbor u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Građani Rijeke, udruge, mjesni odbori, formalne i neformalne grupe mogu do 30. studenog prijaviti svoje projekte uređenja manjih javnih površina kao što su školska i vrtićka dvorišta, igrališta, parkovi, saniranje divljih deponija i sličnog, na površinama u vlasništvu Grada Rijeke i u onom omjeru za kojeg nisu potrebne lokacijske, građevinske i ostale dozvole. Grad Rijeka će odabrane projekte sufinancirati sukladno njihovim prijavnicama i karakteristikama, pri čemu jedan projekt može dobiti maksimalan iznos od 40 tisuća kuna.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pozvao je svoje sugrađane da prijave svoje projekte na natječaj RPLP-a te unaprijede dio svoje životne sredine. „Želim naglasiti važnost programa koji se u proteklih 13 godina pokazao izuzetno uspješnim, a koji potiče volontiranje, međusobno pomaganje, solidarnost i lokalno zajedništvo“, rekao je gradonačelnik, navodeći kako je Riječki program lokalnog partnerstva jedan od elemenata tzv. participativnog budžetiranja u kojem građani biraju kako će se trošiti dio novaca iz gradskog proračuna te sudjeluju u samoj realizaciji projekta. Gradonačelnik je naveo kako je u proračunu za RPLP izdvojeno 200 tisuća kuna, te podsjetio na nedavnu prezentaciju projekata izvršenih u 2017. godini.

Ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu Dragica Fadljević kazala je kako prijavitelji projekata moraju ispuniti obrasce za prijavu i proračun projekta, uz kojih mogu dodati priloge, poput fotografija. U prijavnici se opisuju podaci o projektu kojeg se želi prijaviti, kao što su informacije o podnositelju projekta, osnovne informacije o samom projektnom prijedlogu, plan aktivnosti, a prijave će razmatrati neovisno tročlano povjerenstvo koje se formira iz radnika u civilnom sektoru te medijima. Fadljević je kazala kako će povjerenstvo nastojati odabrati što veći broj projekata za realizaciju, pri čemu se projekti uređenja objekata neće sufinancirati.

S ciljem edukacije i motiviranja građana za prijavljivanje projekata, Grad Rijeka će zajedno s udrugom Smart sutra, 13. studenog od 14 sati u Gradskoj vijećnici organizirati dvosatnu radionicu na kojoj će se potencijalni prijavitelji moći upoznati s dokumentacijom i procedurom potrebnom za uspješnu prijavu projekta na natječaj. Igor Bajok iz udruge Smart pozvao je sve zainteresirane građane da dođu na radionicu, kazavši: „Ovime želimo pridonijeti nastavku trenda inovativnih i kvalitetnih projekata, promovirati volonterstvo i doprinos udruženih građana, ali i poslovnih subjekata kojih se poziva na donaciju“.

U 13 godina Riječkog programa lokalnog partnerstva realizirano je osamdeset tri projekata ukupne vrijednosti više od 5.3 milijuna kuna, od čega 2.1 milijun kuna spada na gradske novce iz proračuna.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Riječke profesorica odgovorila svima koji podržavaju profesora Franju: Djeca su naše ogledalo i posljedica, a ne neprijatelji

spDecember 17, 2018

Rekorder vikenda napuhao 3,22 promila, najveća izmjerena brzina 115,6 km/h

spDecember 17, 2018

Jovanoviću prelasci SDP-ovaca Bandiću ‘gadljivi do bola’

spDecember 15, 2018

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.