Home Vijesti Riječki zipline propao zbog korone

Riječki zipline propao zbog korone

1254
0

Član Gradskog vijeća Josip Kukuljan je, temeljem čanka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, vezano uz izgradnju Riječkog ZIPLINE i urbanih vrtova na Rastočinama, postavio sljedeća pitanja:

Što se događa sa projektom ″Zipline Rijeka 2020″?
Vožnja zipelin-om se odvija iznad naseljenog područja. Koja stručna služba je angažirana za provedbu sigurnosti cijelog projekta zipeline-a?
Zašto je odgođen projekt Urbani vrtovi Rijeka 2020 na terasi nebodera na Rastočinama i kada ga se misli dovršiti?
*prilozi: linkovi projekata Rijeka 2020 zipline i urbani vrtovi

Na službenoj gradskoj stranici objavljen je odgovor:
Vezano za projekt Zipline, riječ je o privatnoj investiciji riječke tvrtke Octopus d.o.o., koja je trebala biti realizirana u sklopu programskog pravca Slatko i slano, kroz partnerstvo sa Sveučilištem u Rijeci. U Trgovačkom društvu Rijeka 2020 d.o.o. navode da su, nakon usklađivanja projektnog prijedloga sa nadležnim državnim i gradskim institucijama, što je bio dugotrajan proces jer osim stambenih zgrada i kuća, planirana trasa zipline-a prolazi i iznad Rječine, riječke zaobilaznice, prometnica, željeznice i lučkog područja, dobivene sve potrebne dozvole za izvođenje tijekom ljeta 2020. godine. Očekivano, zbog opće nesigurnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, privatni investitor odlučio je privremeno zamrznuti projekt. S obzirom da Rijeka 2020 d.o.o. i njeni partneri prestaju s radom na EPK projektima i aktivnostima, zaključno s 30. travnjem 2021. godine, eventualnu izvedbu projekta Zipline preuzet će nadležni odjeli Grada Rijeke.

Projekt Urbani vrtovi također je planiran u sklopu programskog pravca Slatko i slano, kao dio programa za realizaciju u 2020. godini na terasi nebodera na Rastočinama. Za vođenje ovoga projekta bila je zadužena Sekcija mladih DAR koja je prethodno pripremala i koordinirala sve aktivnosti vezane za spomenuti projekt. Nažalost uslijed širenja pandemije korona virusa sve aktivnosti vezane uz provedbu projekta prvobitno su stavljene „na čekanje“, odnosno privremeno su obustavljene, unatoč izrađenom projektnom rješenju temeljem sklopljenog ugovora. S obzirom na značajno smanjena financijska sredstva za provedbu aktivnosti tijekom 2020. godine i s obzirom na epidemiološku situaciju koja je značajno pogoršana tijekom listopada i studenog 2020. godine, od provedbe ovoga projekta se u potpunosti odustalo, a Ugovor sklopljen je u prosincu 2020. godine je raskinut.

S obzirom da je riječ o iznimno zanimljivom projektu svakako bi trebalo razmotriti mogućnost da se u Proračunu za 2022. godinu osiguraju sredstva za njegovu realizaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here