Home Mozaik Rijeka Advent za najljepše blagdane u Rijeci

Rijeka Advent za najljepše blagdane u Rijeci

994
0
Rijeka Advent za najljepše blagdane u Rijeci
Rijeka Advent za najljepše blagdane u Rijeci
Rijeka Advent za najljepše blagdane u Rijeci

Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s tvrtkom Promocija d.o.o. organizatori su događanja pod nazivom Rijeka Advent koji će tijekom prosinca podariti Rijeci sasvim poseban blagdanski ugođaj. Iako se prosinac u Rijeci obilježava dugi niz godina, namjera je ponuditi i razviti nešto drugačije sadržaje koji će biti prepoznatljivi i u duhu s lokalnom tradicijom. Želja je da Rijeka Advent bude razlog zbog kojeg će posjetitelji poželjeti doći u Rijeku i bolje je upoznati, otkrivati njezine posebnosti i tajne, okuse i mirise, doživjeti pravu blagdansku avanturu i nezaboravno iskustvo. Rijeka Advent i programe koji će se odvijati tijekom prosinca, na konferenciji za medije predstavili su Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika, Vladimir Rončević, ravnatelj HRT Centra Rijeka, Gino Pastorčić, direktor Forum ugostiteljstva d.o.o., Sonja Zgodić, event manager tvrtke Promocija d.o.o. i Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke.

Za sve posjetitelje pripremljena je prava adventska čarolija u samom centru grada koja i ove godine obuhvaća prigodni božićno-novogodišnji sajam, programe za djecu i odrasle na pozornici, kućicu Djeda Mraza, zabavni lunapark, vlakić Djeda Božićnjaka i klizalište „Morska pahuljica“…

Božićno-novogodišnji sajam tradicionalno se održava dugi niz godina te uvijek okupi veliki broj zainteresiranih prolaznika. Dobra posjećenost, pozitivni komentari građana i posjetitelja te zadovoljni izlagači rezultirali su s još obuhvatnijim i većim sajmom nego prijašnjih godina. Sama prodaja raspoređena je na tri lokacije, i to na Korzo, Bazarigov prolaz i Jelačićev trg, a ponuda će biti raznovrsna za zadovoljavanje i najistančanijih ukusa – od autohtonih domaćih proizvoda kao što su domaće rakije, voćna vina i džemovi, ajvar, bučino ulje i sjemenke, prirodni med, proizvodi od lavande, ljekovito bilje, suhomesnati proizvodi, razne slastice, kolači, palačinke i fritule, cvjetni aranžmani, blagdanski nakit, ukrasi, kape, šalovi, rukavice pa sve do ugostiteljske ponude kuhanog vina i raznovrsne hrane.

Kako bi se oživio cjelokupni ugođaj i obogatio božićni duh u našemu gradu, u samome centru, na Korzu, bit će smještena pozornica na kojoj će se svakodnevno održavati raznovrsni programi. Većina programa održavat će se u poslijepodnevnim satima, od 17:00 do 20:00 sati, a subotom i u jutarnjem terminu. Tijekom prosinca, pozornicom će prodefilirati 60-ak izvođača, kako amaterskih tako i renomiranih imena. Ove godine želja je bila obuhvatiti i šire područje i napraviti što raznovrsniji program pa će tako u periodu od 09. do 14.12. na pozornici svoj trud i znanje predstaviti svi gradovi i općine iz okolice grada Rijeke i to redom: Čavle i Jelenje, Bakar, Kraljevica i Kostrena, Viškovo, Kastav te općina Matulji.

Većina programa namijenjena je djeci, mladima i ali i svim dobnim skupina koji uživaju u adventskom duhu. Uz razna kulturno umjetnička društva, folklorne i plesne skupine, zborove, udruge, radionice i kazališta, nastupit će i neka poznatija imena kao što su Ženska klapa Luka, klapa Nevera i klapa Grobnik, vokalna skupina Rivers i Yamas te grupa Aurora, Tamara Brusić i Alen Polić, Teatar Oz, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska glazba Trsat i neizostavne Prve riječke mažoretkinje s čijim nastupom i započinje cjelokupni program. Građane će na Korzu zabavljati i članovi Gradske glazbe Trsat kostimirani u Djeda Mraza te će gotovo svaki dan biti organizirano fotografiranje s Djeda Mrazom u suradnji s Foto studijem Kurti. Fotografiranje će se održavati u prigodnoj kućici Djeda Mraza ispred gradske božićne jelke. Novost za mlade je i party na otvorenom koje će se održati u 2 termina uz gostovanje DJ-a. Na Korzu će nastupiti 10-ak udruga, 11 plesnih skupina, 5 klapa, 4 predstave, 15-ak zborova… a na na Trgu 128. brigade HV najmlađi će moći uživati u lunaparku.

U sklupu Rijeka Adventa očekuje nas i jedna gastro avantura – od 05. do 12.12. u sklopu Ri gastra održat će se Tjedan bakalara i čokolade. U tom periodu, riječki restorani i konobe pozivaju u svoje prostore na degustacije raznovrsnih specijaliteta na temu ovog riblje-slatkog dua. Novost će biti radionice, prezentacija kozmetičkih tretmana čokoladom, a za najmlađe, pričaonice i radionice na temu čokolade u Gradskoj knjižnici Rijeka – Dječjem odjelu Stribor. Ri gastro – Tjedan bakalara i čokolade organizira se sa željom upoznavanja i očuvanja tradicije mediteranske prehrane u nas. Rijeka Advent nudi još jedno gastro događanje, za sve koji će se 06.12. u 10:00 sati naći na Korzu – Odbor za proslavu Sv. Nikole, u suradnji sa Gradom Rijekom i Promocijom d.o.o. i u donaciji tvrtke Ugor d.o.o., organizira podjelu friganih ribica za građane. Završnica gastronomskih događaja bit će tradicionalna Gastrofešta na Badnjak 24.12. od 9:00 sati kada će Riječani i svi gosti Rijeke moći uživati u bakalaru na gulaš, friganim ribama, ribljim kanapeima, vinu i fritulama. Gastrofeštu organiziraju Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Radio Rijeka te riječki ugostitelji uz podršku brojnih sponzora.

Od pojedinačnih programa izdvajamo program tijekom kojeg će se 05.12. upaliti blagdanska rasvjeta uz nastupe dječjih zborova Mali Riječani i Morčići te Riversica, a program će završiti defileom Gradske glazbe Trsat po Korzu. Doček Djeda Mraza 23.12. ove godine poziva najmlađe na pravu božićnu bajku uz prigodnu predstavu, mađioničara, ples i mažoretkinje i neizostavne poklone. Za oba se događanja pripremaju posebna iznenađenja.

Već sutra, 29.11. u 17:00 sati, uz prigodni program, otvara se već jedanaestu godinu za redom i klizalište „Morska pahuljica“. Klizalište postavljeno u organizaciji Forum ugostiteljstva d.o.o. svoje ime duguje poziciji uz samo more, na Gatu Karoline Riječke, a radno vrijeme za građane bit će svakog radnog dana od 16:00 do 22:00 sata, vikendom od 09:00 do 22:00 sata. Cijene korištenja leda ostaju iste kao i prošlih godina – jedan sat klizanja 20,00 kuna, a najam klizaljki 10,00 kuna. Od 02.12. klizalište će svaki radni dan od 09:00 do 16:00 sati biti otvoreno za osnovnoškolsku djecu, koja će za vrijeme trajanja nastave, dakle do 20.12., imati u potpunosti besplatnu školu klizanja u organizaciji Grada Rijeke. Tijekom školskih praznika, od 23.12., osnovnoškolci će organizirano moći koristiti klizalište u organizaciji Doma mladih, također svaki radni dan od 09:00 do 16:00 sati. Klizalište će i dalje koristiti besplatno, ali uz naplatu klizaljki po cijeni od 10,00 kn. Tijekom prosinca, na ledu klizališta i oko njega, organizirat će se dodatni zabavni sadržaji od kojih se izdvaja doček Sv. Nikole s prigodnim programom. Klizalište završava s radom 12.01.2014. godine.

Cjelokupnu priču zaokružit će vlakić Djeda Božićnjaka koji će od 05.12.2013. do 12.01.2014. godine besplatno voziti duž Korza, svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati, izuzev 24., 25. i 31.12.2013. te 1.1.2014. godine. Od 17. do 23.12. vlakić će u poslijepodnevnoj smjeni voziti jedan sat duže, od 16 do 20 sati. Jutarnji termini vožnje rezervirani su za vrtiće i škole, što je moguće unaprijed dogovoriti u Turističkom informativnom centru, na adresi Korzo 14 ili na telefon 051 335 882.

Vrhunac blagdana uvijek je doček Nove godine na Korzu koji se organizira već 19. godinu za redom, a ove će godine Riječani i gosti u Novu godinu ući uz vatromet, grupu Quasarr, Massima i grupu Bare & Majke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here