Home Vijesti Rijeka dobiva novi putnički terminal na proljeće

Rijeka dobiva novi putnički terminal na proljeće

1079
0

Zgrada i obala novog putničkog terminala te šetnica na riječkom lukobranu trebali bi biti u funkciji u proljeće sljedeće godine, čime će nakon revitalizacije kontejnerskog prometa započeti revitalizacija putničkog prometa u riječkoj luci, najavio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača. Izgradnja novog putničkog terminala, koji se gradi u sklopu Rijeka Gateway projekta, stajat će ukupno oko 95 milijuna kuna. U zgradu putničkog terminala uloženo je oko 30 milijuna kuna, za uređenje obale oko 34 milijuna kuna, a u lučki kontrolni centar oko 15 milijuna kuna. Na osnovi javno-privatnog partnerstva u zgradu se, za dio sadržaja, ulaže još nekoliko milijuna kuna. Most do lukobrana stajat će oko 86 milijuna kuna.

Ukupna duljina pristaništa uz terminal je 400 metara, dubina 7,5 metara, a u njega će moći uplovljavati putnički brodovi srednje veličine, dugački do 180 metara i s oko 2000 putnika.

Riječka luka sada primi oko 200.000 putnika na godinu, uglavnom putnika na dužobalnim linijama i katamaranima, a sljedećih godina očekuje se promet od 400.000 do 500.000 putnika na godinu, ako svjetska ekonomska kriza ne bude značajnije utjecala na putnički promet,

Ukupni promet putnika u pet hrvatskih luka sada je oko 1,5 milijuna putnika na godinu.

Hlača je još izvijestio da su predstavnici riječke Lučke uprave prošloga tjedna u Veneciji sudjelovali na godišnjoj skupštini najvećeg udruženja mediteranskih luka za prihvat cruisera MedCruise-a.

Na ovogodišnjoj skupštini u Upravni odbor MedCruisa izabrana je rukovoditeljica marketinga riječke Lučke uprave Snježana Papeš, koja će u tom odboru predstavljati pet hrvatskih luka.

MedCruise je osnovan 1996., s ciljem promicanja pomorsko-putničkih odredišta na Mediteranu, poticanja razvoja i unaprjeđenja luka članica. Ima više od 70 članica i 18 pridruženih članica među kojima su razna udruženja, turističke zajednice i agencije. (Hina)

Previous articlePrimorje pobjedom završilo evropsku priču
Next articleStravična nesreća kod vijadukta Svilno: Poginula u sudaru s kamionom HAK-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here