Home Vijesti Rijeka i Novi Sad postaju gradovi prijatelji

Rijeka i Novi Sad postaju gradovi prijatelji

1103
1

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su inicijativu za formalno uspostavljanje prijateljske suradnje između dva Grada. Gradonačelnik Pavličić naglasio je da je intenzivna kulturna saradnja, koju već osam godina neformalno njeguju ”Sterijino pozorje” i ”Festival malih scena Rijeka”, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i ”Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl.Zajca Rijeka”, Muzej Grada Novog Sada i ”Muzej Grada Rijeke”, dala podsticaj za proširivanje suradnje i na druga područja.

– Smatrali smo da i zbog sličnosti naša dva grada odnose trebamo uspostaviti na višem nivou. U prilog tome govori da su oba grada otvorene multikulturalne sredine, slične po mentalitetu ljudi koji žive u njima, a poseban razlog za ovu inicijativu je svakako činjenica da hrvatska manjina živi u Novom Sadu, a srpska u Rijeci i Primorsko – goranskoj županiji – ocenio je gradonačelnik Pavličić.

Gradonačelnik Rijeke rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je posjeta Novom Sadu povodom proslave Dana grada bila prilika i da se potpiše ovakva inicijativa.

– Na osnovama tolerancije i multikulturalnosti koje su karakteristika dvaju gradova možemo graditi dalju suradnju, i već danas smo govorili o suradnji između sveučilišta koja će bliže povezati mlade ljude – istakao je Obersnel.

Grad Novi Sad i Grad Rijeka procijenili su da postoje objektivne mogućnosti za produbljivanje suradnje na obostranu korist, u područjima vezanim za razvoj civilnog društva, s naglaskom na ravnopravnost svih nacionalnih zajednica, u razvoju urbanog turizma, kulturnih i sportskih manifestacija, i posebno u suradnji među sveučilištima, s ciljem da se u skorijoj budućnosti uspostavi čvršća prijateljska veza. Inicijativu za uspostavljanje formalne prijateljske saradnje dva grada, utemeljenu na dosadašnjoj prekograničnoj saradnji, stečenim poznanstvima i prijateljstvu, podržava i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke.

Previous articleCarnival Snowboard Session 2011.
Next articleEuroliga: Primorje EB – Jug CO 6:8

1 COMMENT

  1. Super! Od uvijek sam preferirala Novi Sad, i nekako mi je draži čak i od Beograda( ne samo zbog Exita,hehe), a tamo živi i puno naših Hrvata!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here