Home Biznis Roberto Menia: “Italija će graditi LNG terminal kod Trsta”

Roberto Menia: “Italija će graditi LNG terminal kod Trsta”

1069
0

Državni tajnik u talijanskom ministarstvu okoliša Roberto Menia optužio je slovensku vladu da se gradnji plinskog LNG terminala u Zaulama kod Trsta protivi iz ekonomskih interesa, a ne zbog ekoloških utjecaja koje bi taj terminal mogao imati u Sloveniji, prenose danas slovenski mediji.
“Slovenija koristi prostorno-ekološke razloge kao izgovor da prikrije svoje ekonomsko-komercijalne interese”, izjavio je Menia u Trstu na savjetovanju pred klimatsku konferenciju u Kopenhagenu, naglašavajući da će Italija graditi taj terminal i da u europskoj energetskoj politici treba voditi računa o smanjenju klimatskih rizika i o energetskoj sigurnosti.

Talijanska vlada odobrila je sredinom ove godine gradnju terminala za tekući plin po projektu komanije Gas natural, koji bi se trebao nalaziti u mjestu Zaule blizu Trsta, neposredno uz granicu sa Slovenijom. Gradnja bi trebala početi iduće godine, a cijena terminala bila bi oko 600 milijuna eura, njegov bi kapacitet bio do 8 milijardi kubičnim metara plina godišnje. Slovenija je protiv tog projekta oštro prosvjedovala, ne isključujući da će u slučaju da se terminal sagradi Italiju tužiti na europskom sudu.

Do rješenja nesuglasja nije došlo ni nakon prošlomjesečnog susreta premijera Boruta Pahora s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem u Trstu a niti nakon nedavna posjeta ministra vanjskih poslova Franca Frattinija Sloveniji. Frattini i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar dogovorili su se da se o tom pitanju nastave razgovori na razini ministarstava okoliša i prostora, a talijanska strana obećala je da će Sloveniji dostaviti svu dokumentaciju i tvrdi da ona svjedoči da projekt ne nosi ekološke opasnosti. Slovenija naprotiv tvrdi da bi realizacija projekta ugrozila sigurnost plovidbe i prometa, a osobito da bi imala negativne ekološke posljedice na moru i kopnu koje bi se osjetile i u Sloveniji.

“Mislim da stvar pojašnjava javna izjava da će Slovenija surađivati u gradnji terminala na Krku”, kazao je Menia, aludirajući na nedavnu izjavu slovenskog ministra Mateja Lahovnika da je Slovenija i nakon potpisivanja ugovora s Rusijom o suradnji u gradnji plinovoda Južni tok zainteresirana za LNG terminal na Krku zbog diversifikacije izvora nabave.
(hina/seebiz.eu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here