Home Vijesti Riccardo Zanella u fondu ulica Grada Rijeke

Riccardo Zanella u fondu ulica Grada Rijeke

119
3

Na današnjoj sjednici Odbora za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Grada Rijeke jednoglasno su usvojeni prijedlozi 10 novih imena za Fond ulica Grada Rijeke koje su tom tijelu predložili Lista za Rijeku te mjesni odbor Školjić. Fond imena ulica Grada Rijeke je registar iz kojeg Odbor za mjesnu samoupravu predlaže Gradskom vijeću nazive novih ulica na podučju grada, a njegovo vođenje je u isključivoj nadležnosti spomenutog odbora. Prijedloge ulica koje ulaze u fond Odboru mogu podnositi udruge i grupe građana, vijeća mjesnih odbora, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, političke stranke i vjerske zajednice, ustanove i druge pravne osobe, članovi Gradskog vijeća i Poglavarstvo Grada Rijeke.

Tako su na prijedlog Liste za Rijeku danas u fond ulica ušli: Karlo VI Habsburški – austrijski car i hrvatski kralj (proglasio Rijeku slobodnom lukom), Johann Weichard Valvasor – putopisac, Juraj Kučić – gradonačelnik Sušaka, Leopold I – austrijski car i hrvatski kralj (dodijelio Rijeci povijesni grb), Vjekoslav Knežević – glazbenik („Mom zavičaju“, „Od Sušaka pa do lipe Boke“, „Piši mi mati“, „Lipi moj Jadrane plavi“, „Na Molo longu“, „Svi gremo za Opatiju“, „Kostreno, Kostreno“, „Hvalile se Kaštelanke“), cesta Lujzijana – povijesni toponim te Riccardo Zanella – riječki državnik. Zanimljivo je da se u slučaju Zanelle, istaknutog protagonista riječke prešućene povijesti i predsjednika Slobodna Države Rijeka, njegovo ime po prvi puta našlo u nekom službenom gradskom dokumentu još od 1922. godine kada je fašističkim pučem istjeran iz grada i postao politički nepodoban.

valvasor
Povijesna karta Hrvatske po Valvasoru

Na prijedlog Vijeća mjesnog odbora Školjić u fond ulica su ušli prof. Vanda Ekl – poznati proučavatelj riječke povijesti te Gomila i Kontrada Sv.Sebastijana kao povijesni toponimi u Starom gradu.

Za odluku su glasali svi prisutni članovi Odbora: Danko Švorinić-predsjednik (Lista za Rijeku), Luka Šušić-potpredsjednik (SDP), Gordan Kauzlarić (SDP) i Ivan Bogdanić (HDZ). (rd)

Previous articleIstraga nad šest osoba
Next articleRoberto Menia: “Italija će graditi LNG terminal kod Trsta”

3 COMMENTS

  1. svaka čast da se Lista za Rijeku sjetila ovih starih naziva i ovih značajnih ljudi . Pa sve to je bilo gotovo zaboravljeno

  2. Dragi bobi
    Na ovoj inicijativi su radili uz Danka Švorinića i Predrag Miletić, Zlatko Moranjak i Denis Pešut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here