Home Mozaik “Robot ubrizgava spermu i rađa se dvoje djece”: tako počinje revolucija na...

“Robot ubrizgava spermu i rađa se dvoje djece”: tako počinje revolucija na području rađanja

163
0

Sve se više i više ulaže u automatizaciju oplodnje u epruveti, to je način da se smanje troškovi i poveća stopa uspjeha za obitelji koje se bore da bi dobile djecu.

Mikroskop, mehanizirana igla, malena Petrijeva zdjelica, prijenosno računalo i joystick. Mogli bi biti dovoljni za začeće. Dogodilo se to u jednoj španjolskoj klinici, startup Overture live je pomoću robota ubacio spermu u jajnu stanicu. Istraživač je sa Sony Playstation joystickom vodio iglu tijekom IVF postupka i tako su rođene dvije zdrave djevojčice.

IVF (potpomognuta oplodnja) nije ništa novo, ali uvijek su bila prisutna dva problema: stopa uspješnosti i cijena. Nije rečeno da će uspjeti prvi put, pa ni drugi. U SAD-u, uzevši u obzir i nekoliko pogrešaka, zahvat morate platiti oko 83.000 eura. Nekoliko novoosnovanih tvrtki ulaže u sektor pa bi automatizacija procesa mogla smanjiti troškove i povećati izglede za uspjeh. “Zamislite kutiju u koju ulaze spermiji i jajašca, i pet dana kasnije izlazi embrij”, rekao je genetičar Santiago Munné za MIT Technology Review. Svatko drugačije testira taj proces, eksperimentira s novim rješenjima za potpomognutu oplodnju, od praćenja sperme putem softvera, preko igala za oplodnju jajnih stanica, do umjetnih maternica. Svi imaju isti cilj: povećati natalitet.

Tehnologija ulaže u sektor. Postoje studije koje pokušavaju automatizirati samo neke dijelove IVF-a, poput ubrizgavanja sperme, a ne cijeli proces. Postoje i one koje podržavaju editiranje gena ili umjetne maternice, s djecom koja do rođenja rastu u inkubatorima unutar znanstvenih laboratorija. Ili bi se jajne stanice pacijentice mogle umetnuti izravno u automatizirani sustav plodnosti u ordinaciji ginekologa. “Mora biti jeftinije. A kad bi liječnik to mogao učiniti, bilo bi”, rekao je Munné.

Podaci pokazuju da ima smisla ulagati u to područje, in vitro oplodnja je zapravo industrija koja će nedvojbeno rasti, kako objašnjava MIT. U

U Sjedinjenim Državama gdje se liječenje plaća, manje od 2% djece se rađa zahvaljujući postupku, za razliku od Danske u kojoj je postupak besplatan, a rezultati  dosežu 10%.

Zaključeno je da nove tehnologije mogu smanjiti troškove za 70% i istovremeno povećati izglede za uspjeh.

Previous articlePješački u Bugarskoj postao je apsolutni hit, kako su se ovoga uopće sjetili?
Next articleKako izgleda škola u Irskoj? ‘Samo je jedan roditeljski sastanak godišnje, djeca uče kroz igru’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here