Home Mozaik Roditelji ili prijatelji: tko više utječe na tinejdžera?

Roditelji ili prijatelji: tko više utječe na tinejdžera?

153
0

Za formiranje samopoštovanja kod tinejdžera koji se razvija u odraslu osobu važni su i obitelj i vršnjaci. Ali možda je od svih ljudi najvažnija majka.

Istraživanje Sveučilišta Florida Atlantic (SAD) razjasnilo je jedno od najčešćih pitanja roditelja: o kome ovisi samopouzdanje tinejdžera? Više od obitelji ili od prijatelja s kojima se druži? Odgovor nije nimalo isključiv, otkrili su znanstvenici, jer oba faktora pridonose formiranju mladog pojedinca i daju mu samopouzdanje koje će mu pomoći u životu koji ga čeka.

PRIJE SVEGA MAMA

Istraživači su došli do ovog zaključka nakon što su ispitali rezultate četiriju studija u kojima je sudjelovalo 2000 predadolescenata (dječaka između 10 i 14 godina) u Kanadi i Sjedinjenim Državama, koji su odgovorili na ova dva pitanja: Povećavaju li samopouzdanje bliski odnosi s roditeljima i prijateljima? Mogu li vam prijatelji pomoći da prevladate nekvalitetne odnose s roditeljima? Odgovor na prvo pitanje bio je u velikoj većini potvrdan, a posebno su se važnima pokazale majke. Ali odgovor na drugo pitanje bio je “ne”: prijatelji obično ne mogu nadoknaditi nedostatke kod roditelja.

Previous articleSpasilac pao u aquaparku 2003. godine i ostao kvadriplegičar: tek sada je dobio veliku odštetu
Next articleIspovijest ljubavnice je diglo regiju na noge: Ne mogu prestati to raditi, shvatite me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here