Home Biznis Roubini: 40% šansi za recesiju s dvostrukim dnom

Roubini: 40% šansi za recesiju s dvostrukim dnom

989
0

Legendarni ekonomist Nuriel Roubini u ponedjeljak je izjavio da su Sjedinjene Američke Države, Japan i Europa ispucali sav arsenal protukriznih mjera i sada su bespomoćni u borbi protiv recesije. “Amerika je ostale bez streljiva”, kazao je profesor Roubini, koji je već nekoliko puta u javnosti iznosio svoje katastrofične scenarije.


Nuriel Roubini

Roubini za aktualno stanje u američkom gospodarstvu krivi poslodavce koji su imali dovoljno gotovine i bili su solventni, ali su ekstraprofit stvorili brutalnim rezovima zaposlenika i njihovih prava zbog čega je Amerika ostala bez 8,4 milijuna radnih mjesta.

Kako bi dosegnula razine iz 2006. godine, u Americi bi se svaki mjesec trebalo stvoriti 450.000 radnih mjesta u sljedeće tri godine.

Roubini objašnjava kako FED-ova kupnja američkih državnih obveznica više ne može napraviti promjenu te kako postojeća monetarna politika može popraviti likvidnost, ali ne i solventnost američkoga gospodarskog sustava.

Kaže kako će američki BDP u drugom polugodištu porasti nešto manje od jedan posto unatoč najvećem paketu pomoći u povijesti, rezanju kamatnih stopa na nulu, proračunskom deficitu od 10 posto bruto domaćeg proizvoda.

“Stojimo na mjestu i najmanji poremećaj može nas ponovno baciti u recesiju. Smatram da postoje 40-postotne šanse za recesiju s dvostrukim dnom u Europi, Americi i Japanu”, kazao je.

Hans-Werner Sinn, šef njemačkog IFO instituta, dodao je kako Amerika svoju dužničku krizu mora riješiti na teži način: “Gorka je istina da s postojećim monetarnim i fiskalnim politikama Amerikanci ne mogu ništa promijeniti. Njihov standard mora pasti i čeka ih jako teško desetljeće.”

Sinn je kazao kako je američko tržište nekretninskih credit default swapova spalo na vrijednost od 50 milijardi dolara, a prije samo tri godine vrijedilo je čak 1,9 bilijuna dolara pa cijeli nekretninski sektor ovisi o pomoći federalnih agencija.

“Nitko više ne želi kupovati sumnjive američke vrijednosne papire: Njemačka se povlači s tog tržišta, Kina je otišla, a bježi i Japan. Američki nekretninski sustav je na federalnom održavanju života koje ne može potaknuti ozbiljniji oporavak”, rekao je Sinn. (business.hr)

Previous articlePrivatizacija škverova u crnoj rupi: Tri ponude bez pravog plana restrukturiranja
Next articleOpušak izazvao požar u Domu za starije osobe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here