Home Vijesti Rusi poslali 25 bataljuna na Severodonjeck, grad pred okruženjem. Ukrajinci likvidirali dva...

Rusi poslali 25 bataljuna na Severodonjeck, grad pred okruženjem. Ukrajinci likvidirali dva čečenska zapovjednika!

191
0

Bitka za Severodonjeck, grad u regiji Donbas koji je prije ruske invazije imao oko stotinu tisuća stanovnika, trenutno je glavno žarište rata u Ukrajini. A ta bitka, prema svemu sudeći, ulazi u odlučujuću fazu.

Grad je s užom okolicom, naime, već okružen s tri strane, a ruske i separatističke snage ga bjesomučno pokušavaju okružiti i s četvrte i tako zatvoriti obruč – ili kako bi lakše uništili ukrajinsku obranu zajedno sa samim gradom, ili kako bi opsadnom taktikom izgladnjivanja natjerali ukrajinske snage na predaju – baš kao što su to napravili u Mariupolju.

Da bi ovaj grad mogao doživjeti sličnu sudbinu kao Mariupolj, upozorila je u ponedjeljak i ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba nazvao je rusku ofenzivu na preostali ukrajinski teritorij Donbasa, odnosno oblasti Luhansk i Donjeck koje ruski separatisti svojataju, “najvećom ofenzivom na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Guverner oblasti Luhansk Serhij Hajdaj u ponedjeljak je izvijestio da je ruski napad iz četiri smjera odjednom odbijen. Jučer je objavio novi dramatični izvještaj o situaciji na bojištu: “Obrana Severodonjecka se i dalje drži. Grad je potpuno pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Rusi su koncentrirali gotovo sve svoje snage, 25 bataljuna, na zauzimanje grada.”

“Ovdje je situacija teška jer je ruska vojska sada bacila sve snage na zauzimanje regije Luhansk”, konstatirao je Hajdaj i objasnio da povlače snage iz Harkivske oblasti, gdje Ukrajinci provode iznenađujuće uspješnu protuofenzivu, zatim trupe koje su bile uključene u opsadu osvojenog Mariupolja, proruske separatističke milicije, pa čak i svježe mobilizirane trupe iz Sibira – i sve ih šalju u Luhansk i Donjeck.

Prema procjenama, u gradu je ostalo još oko petnaest tisuća stanovnika koji se po skloništima skrivaju od neprestanog bombardiranja, raketiranja i paljbe minobacača i topništva. Hajdaj za te stanovnike, koje je još početkom travnja uzalud pozivao da se hitno evakuiraju iz Luhanske oblasti (onog malenog dijela koji je još pod ukrajinskom kontrolom), sad nije imao dobre vijesti.

“U ovom trenutku neću reći bježite, evakuirajte se. Sad kažem da ostanete u skloništima. Intenzitet granatiranja je takav da nam ne dozvoljava da mirno okupimo ljude i dođemo po njih”, objavio je na aplikaciji Telegram.

U borbama kod Severodonetska, Oružane snage Ukrajine eliminirale su policijskog kapetana Asvada Idrisova, zastavnika Gapura Dakalova i zamjenika zapovjednika 4. voda Kadyrovljeve pukovnije, starijeg narednika Alija Betisheva.

Previous articleApel KBC-a Rijeka: Molimo darivatelje krvi da nam se hitno jave
Next articleDomaćini iz Dalmacije ugostili i zajedno pjevali s navijačima iz Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here