Home Biznis Rusija je ostvarila rekordnu zaradu od prodaje fosilnih goriva

Rusija je ostvarila rekordnu zaradu od prodaje fosilnih goriva

192
0

Rusija je zaradila 158 milijardi eura (158 milijardi dolara) u izvozu energije u šest mjeseci nakon invazije na Ukrajinu, objavila je savjetodavna grupacija Centar za istraživanje energije i čistog zraka.

Centar za istraživanje energije i čistog zraka pozvao je na učinkovitije sankcije protiv Moskve nakon što je invazija izazvala skok cijena nafte, plina i ugljena.

“Rast cijena fosilnih goriva znači da je trenutni prihod Rusije daleko iznad razine prethodnih godina, unatoč smanjenju ovogodišnjeg izvoza”, rekla je organizacija sa sjedištem u Finskoj.

Cijene prirodnog plina nedavno su skočile na rekordne razine u Europi jer Rusija guši opskrbu. Cijene sirove nafte također su skočile nakon invazije, iako su se od tada povukle.

“Izvoz fosilnih goriva doprinio je približno 43 milijarde eura ruskom saveznom proračunu od početka invazije, pomažući u financiranju ratnih zločina u Ukrajini”, rekao je CREA.

Brojke se odnose na šest mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U tom je razdoblju CREA procijenila da je Europska unija bila najveći uvoznik ruskih izvoznika fosilnih goriva, s 85,1 milijardom eura.

Slijedi Kina sa 34,9 milijardi eura i Turska sa 10,7 milijardi eura.

Iako je EU zaustavila kupnju ruskog ugljena, rusku naftu nije potpuno zabranila i nije donijela nikakva ograničenja na uvoz prirodnog plina, o kojemu uvelike ovisi.

CREA je rekla da je zabrana uvoza ruskog ugljena od strane EU-a bila učinkovita.

Nakon što je zabrana stupila na snagu, ruski izvoz ugljena pao je na najnižu razinu od početka rata.

“Rusija nije uspjela pronaći druge kupce koji bi nadomjestili pad potražnje u EU”, rekao je CREA.

No pozvala je na stroža pravila i provedbu u vezi s izvozom ruske nafte, pozivajući EU i Ujedinjeno Kraljevstvo da iskoriste svoju moć u globalnom transportu.

“EU mora zabraniti korištenje brodova u europskom vlasništvu i europskih luka za prijevoz ruske nafte u treće zemlje, dok Ujedinjeno Kraljevstvo treba prestati dopuštati svojoj osiguravateljskoj industriji da sudjeluje u ovoj trgovini”, rekao je CREA.

Zemlje G7 u međuvremenu su obećale u petak da će hitno pogurati naprijed kako bi nametnule ograničenje cijena ruske sirove nafte, što je potez koji bi Rusiju lišio velikog dijela prihoda koje sada ostvaruje od izvoza nafte.

Sjedinjene Države već mjesecima zagovaraju nametanje gornje granice cijena, tvrdeći da su zapadne zabrane ruskih energetskih proizvoda pridonijele povećanju cijena koje je pomoglo Moskvi u financiranju njezinih ratnih napora.

Previous articleDamjan Pavlović: Zna se dogoditi pad u momčadima, ali na nama je da se popnemo visoko!
Next articleAhmetović: Kad Ćorić propjeva, Andrej Plenković je bivši!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here