Home Vijesti ‘Rusija ne može zaštititi svoj prostor. Putin će morati mobilizirati 200.000 ljudi’

‘Rusija ne može zaštititi svoj prostor. Putin će morati mobilizirati 200.000 ljudi’

181
0

Vojni analitičar Robert Barić analizirao je u N1 Newsroomu aktualno stanje u Ukrajini.

Ukrajinska ofenziva ulazi u četvrti mjesec. Vojni analitičar Robert Barić smatra da ofenziva ide polagano, ali je daleko od propasti. Ističe da su nakon prvih 10 dana ofenzive u lipnju promijenili taktiku i prešli na strategiju iscrpljivanja koja sada polako donosi rezultate.

Ključne točke

Orikhiv-Tokmak
“Smjer Orikhiv-Tokmak je područje glavnog ukrajinskog napada. Ukrajinci nisu mnogo napredovali, ali stvorili su zauzimanjem Robotyne izbočinu”, kazao je.

“Sada je načeta glavna ruska obrambena linija. Ako probijete glavnu obrambenu liniju na jednom mjestu i protivnik vas ne uspije zaustaviti, onda idete lateralno, a ne u duboki prodor. Ukrajinci moraju proširiti ovo područje, jer ako pokušaju napredovati dalje, a ne osiguraju bokove, bit će izloženi topničkoj paljbi s bokova. Rusi su pokušali izvesti veliki protunapad prošli tjedan kada su angažiranli većinu snaga koja je dovedena sa sjevera. Napad je propao. Ukrajinci su imali određene gubitke, ali ruski napad je slomljen”, pojašnjava Barić.

Bakhmut
“Glavne borbe se odvijaju na sjeveru. Rusi su pokušali izvesti protunapad s ciljem da zauzmu područje sjeverno od Klishchiivke i sjeverna predgrađa Klishchiivke. Protunapad nije uspio. Zaustavljeni su i Ukrajinci šire napredovanje. Ako se nastavi napad, autoput M3, jedan od ključnih pravaca za opskrbu Bakhmuta bit će odsječen. I ovdje se postepeno slama ruska obrana”, kazao je.

Dodaje i da su Rusi počeli jačati obranu Soledara i ističe da ukoliko Solder padne, Rusi će biti u “logističkoj komi.”

Sjever
“Rusi su ovdje htjeli prisiliti Ukrajince da povuku ono što su spremali za proboj na jugu i angažirati da nemaju stratešku pričuvu. Nisu uspjeli. Povukli su 76. zračno-desantnu diviziju i zamijenjeni su novostvorenom 25. armijom. To podsjeća na nesretni ruski treći korpus kopnene vojske koji je navrat nanos stvoren i stavljen u borbu i bio razbijen”, kaže profesor.

“Starije brigade su bolje od novih”, ističe Barić.

“Ukrajinci nisu mogli napraviti klasični oklopni mehanizirani prodor. Zapadne vojske koriste kombinaciju nadmoćne vatrene moći i pokretljivosti, ali da biste to ostvarili morate imati zračnu nadmoć, topništvo i morate doslovno razbiti otvor u protivničkoj obrani. Ukrajinci to nisu imali”, dodao je.

“Sada je ukrajinska strana napravila adaptaciju od nekoliko koraka. Odustali su od frontalnih napadnih kolona na obranu i primijenili jednu staru taktiku bite and hold. To je taktika britanske vojske. Oni su umjesto pokušavanja stvaranja dubokog prodora za koji nisu imali tehnološke uvjete, krenuli s nizom manjih napada gdje se zauzimao dio po dio i zadržavao. Prva faza je bio tzv. vezujući napad, a onda bi uslijedili napadi bočno – stvaranje izbočine. Nijemci su bili pred izborom: ostanite i bit ćete uništeni ili se povucite. Plitko napredovanje koje je davalo rezultat, ali je dugo trajalo”, pojašnjava.

Drugi faktor
“Drugi faktor bio je taj da Rusi više nemaju nadmoć u topništvu na jugu. Ukrajinci su dobili izuzetno velik broj topničkih radara za nadzor bojišta, koji mogu precizno odrediti lokaciju ruskog topa i poslati mu pozdrav. A i kazetni projektili su idealni”, kazao je.

Dodaje da se nastavljaju i udari po logistici i komunikacijama: “Rusi su tu uspjeli disperzirati, ali ako se linija pomakne to sve dolazi u pitanje. Kroz kombinaciju svih tih koraka, Ukrajinci su nametnuli inicijativu – da ne napreduju brzo, ali iscrpljuju Ruse”, zaključio je Barić.

Sindrom wunderwaffe
Vrlo malo naoružavanja koje je bilo obećano je stiglo. Stalno se okreće prema F-16 i to je primjer prema kojem se može iščitati čitav jedan sindrom – sindrom wunderwaffe.

“Stalno imamo čudesna oružja. Jednom su to tenkovi bili, a onda početkom godine su to bili lansirni inženjerijski mostovi. Sada se priča o F-16. Nema čudesnog oružja, samo dobre taktike podešene prema onome što stvarno možete uraditi”, ističe profesor.

Što slijedi?
Barić tvrdi kako će Ukrajinci nastojati idućih mjesec dana s ovom taktikom prodjeti što je moguće dublje da bi prekinuli željezničke komunikacijske linije kod Tokmaka.

“Rusi žele na svaki način pokušati zaustaviti ukrajinski prodor, ali nemaju operativnu pričuvu. Putin će morati mobilizirati daljnjih 200.000 ljudi u predizbornoj godini. Sada nudi stranim radnicima povlastice u Rusiji”, kazao je.

“Sekundarni cilj bit će ukrajinska skladišta goriva i streljiva. To rade i Ukrajinci. 30. kolovoza je izveden veliki napad na Rusiju. To je dokaz da Ukrajinci dobivaju sredstva za strateški napad u dubinu Rusije. Tijekom zime bi mogli lupati po ruskoj ekonomskoj infrastrukturi. Rusija ne može zaštititi svoj prostor”, zaključio je Barić.

Previous articleRuski general prijeti: ‘Ukrajina je tek početak, nećemo ovdje stati. Slijedi Istočna Europa!‘
Next articleNe može biti bizarnije od ovoga! Sprovod koji je šokirao svijet: Tko je žena koja je igrala na lijesu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here