Home Vijesti Ruska pruga i mostovi sjeverno od Harkiva u dometu ukrajinske artiljerije!

Ruska pruga i mostovi sjeverno od Harkiva u dometu ukrajinske artiljerije!

206
0

Ukrajinska vojska obnovila je kontrolu nad Lyptsi i Ternovom, duž ruske granice. U teoriji, ovo stavlja željezničku prugu i željeznički most u Šebekinu (Belgorodska oblast, Rusija) u domet ukrajinskog topništva.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad Yampilom, a ukrajinske trupe se povlače prema Limanu, koji je već pod pritiskom. Oleksandrivka (6 km istočno od Severodonjecka) također su zauzele ruske trupe.

Oskil je još uvijek pod ukrajinskom kontrolom, ali su Rusi zauzeli Shandriholove na njegovu jugoistoku.

Nema napretka Rusije u njihovom guranju prema Barvinkoveu (južno od Izjuma).

Prema ukrajinskim obavještajnim podacima, uskoro bismo mogli vidjeti kako ruska vojska revidira svoje ciljeve: početni cilj bio je opkoliti cijeli ukrajinski položaj u Donbasu, odsjeći ih od Barvinkove i pobjeći iza Slavjanska i Kramatorska. Umjesto toga, uskoro bismo mogli vidjeti kako ruske snage mijenjaju naglasak s osovine Izyum na osovinu Yampil-Liman, s manje ambicioznim, ali realističnijim planom odsjecanja Severodonjecka i Lyzychanska (duž linije Liman-Popasna).

Možda smo bili svjedoci takvog pokušaja prije nekoliko dana kada su ruske trupe uspostavile pontonske mostove preko rijeke Siverskyi Donets u Bilohorivki i Novodruzhesku i pokušale prijeći. Bilohorivka se nalazi 15 km zapadno od Severodonjecka, dok je Novodruzhesk udaljen samo 7 km.

Prijelaz Bilohorivka nije bio uspješan za Ruse, a ukrajinske trupe su ga odbile uz velike gubitke na strani Rusa. Ruski udar iz Rubizhnea i kasniji prijelaz kod Novodruzheska još uvijek traje, dok se unutar sela vode teške borbe.

Ukrajinske zračne snage sada pokušavaju ostvariti više letova nad Donbasom s određenim uspjehom.

U Khersonskoj oblasti, čini se da su ruski položaji bliže Nikolajevu nego što se na prvi pogled mislilo: njihove linije trenutno se protežu do Pravdynea, 20 km od južnog predgrađa Nikolajeva i 30 km od centra grada.

Došlo je do bitke oko Zmijskog otoka. Na internetu se žestoko raspravljalo o slikama uništenog plovila i videu helikoptera koji je pogođen ubrzo nakon slijetanja: Rusi su tvrdili da su odbili ukrajinski napad na otok, dok su Ukrajinci tvrdili da su pokrenuli nekoliko zračnih napada na otok s bespilotnim letjelicama TB-2 i nanijeli žrtve ruskoj strani. Čini se da ima elementa istine u obje verzije događaja: Iskorištavajući činjenicu da krstarica Moskva više ne plovi nasuprot Odesi i zaklanja nebo, Ukrajinci su doista pokrenuli napad na otok, uz podršku zračnih snaga. Čini se da su pokušali sletjeti s mora i iz zraka. Nedavno su priznali gubitak desantne letjelice i helikoptera u regiji. Zasad ruske trupe još uvijek drže otok, a ruska mornarica pokušava ojačati garnizon i opskrbiti ga, ali ukrajinska aktivnost u zraku to otežava.

Proteklih dana zabilježeno je nekoliko napada na Nikolajev i Odesu. Jedan od štrajkova u Odesi bio je na meti trgovačkog centra. Moskva kaže da je struktura korištena za skladištenje streljiva.
Očito ne postoji način da se ovo provjeri. No, trgovački centar pogođen u Kijevu ranije u ratu definitivno je iskorišten za skrivanje MLRS-a i njihovog streljiva…
Ukrajinskog blogera koji je snimao i slikao parkirana i u akciji vozila ukrajinske su sigurnosne službe uhitile ubrzo nakon napada. (Vijest je objavljena u ukrajinskim novinama u to vrijeme).
Dakle, ova ruska tvrdnja da je upravo ovaj trgovački centar u Odesi korišten za skladištenje streljiva je barem vjerojatna/realna, ako ne i potvrđena. Detonacija koja je nastala uslijed pogotka i iznos štete prikazan nakon toga mogli bi ukazivati ​​na to da bi ruska tvrdnja mogla biti istinita

Rusija je lansirala desetak hipersoničnih projektila, ciljajući na lokacije u Ukrajini, prema Pentagonu. U priopćenju se dodaje da je ovaj broj procjena. Američki izvori su dodali da se čini da Kinzhal pati od visoke stope kvarova (navigacija/loša točnost).

Ukrajina ostaje bez benzina/plina: zemlji je ostalo 92.500 tona benzina i 81.400 tona dizela (ukrajinski ministar gospodarstva). Uništenjem rafinerije nafte u Kremenčuku nestalo je 50% ukrajinske proizvodnje goriva, a uvodi se službeno racioniranje benzina i dizela za civile (10 litara po osobi). Proučavaju se rješenja za dovođenje više goriva u zemlju, uključujući korištenje poljske luke Gdanjsk za to. Ukrajina je također doživjela da je nekoliko njezinih civilnih skladišta goriva oštećeno ili uništeno ruskim raketnim napadima, što pogoršava gore spomenute nestašice.

Kako Odesa ne može funkcionirati kao luka, Ukrajina mora pronaći drugi izlaz za svoje žito. Kamioni/kamioni trenutno voze svo ukrajinsko žito iz luke Odessa u moldavsku luku Giurgiu.

Previous articleBivši igrač Hajduka i Rijeke zabio hat-trick, upisao i asistenciju!
Next articleVeliki preokret oko Perišića. Ostaje u Italiji, ali ne u Interu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here