Home Vijesti Ruski bankari u utrci za kraljevički škver

Ruski bankari u utrci za kraljevički škver

1235
0

Kraljevičkom brodogradilištu dosad se nisu davale velike šanse, no, uoči privatizacije kraljevički navozi sve više zapinju za oko potencijalnim ulagačima. Nakon direktora zagrebačke tvrtke »Adria mar« Mladena Šarića, koji je već prisutan u ovom brodogradilištu kroz suradnju na programu remonta i izgradnje ratnih brodova za libijsku mornaricu, kao potencijalni ulagači spominju se i neki od najvećih kooperanata »Kraljevice«, zatim jedan investicijski fond koji je u Hrvatskoj već prisutan kroz ulaganja u turizam, šuška se i o zainteresiranosti jednog hrvatskog zastupnika svjetski poznatog proizvođača luksuznih plovila, a u zadnje vrijeme spominju se i Rusi.

    Navodno postoje čak dvije grupe ruskog kapitala, ali je iz nekoliko izvora neslužbeno potvrđeno da je najbliža istini zainteresiranost ruske banke »Avangard«. Ni u brodogradilištu ni u Gradu Kraljevici u kojem navodno imaju neka saznanja o ruskim investitorima, nisu željeli ništa službeno potvrditi. Kraljevički gradonačelnik Josip Turina kazao je samo da je o privatizaciji i potencijalnim ulagačima u tamošnji škver zasad preuranjeno govoriti.

    Kako doznaje Novi list, riječ je o ruskom milijarderu i glavnom dioničaru banke »Avangard« iz Moskve Kirilu Vadimovichu Minovalovu. Ovaj Rus, preko švicarske kompanije »Avangard Shipyards«, već je vlasnik i član Nadzornog odbora jednog hrvatskog škvera. U pitanju je malo pulsko brodogradilište »Heli Yacht« kojeg je od bivših vlasnika ruski bankar preuzeo u proljeće 2007. godine. Upravo je u tom brodogradilištu tri godine ranije Minovalov naručio gradnju 50-metarske jahte, no to se pokazao kao prevelik zalogaj za bivše vlasnike, njemački bračni par Stangl, koji su na kraju Rusu prodali cijeli škver.

    Da tamo gdje ima dima ima i vatre potkrjepljuje i podatak da su crnogorski mediji prije godinu i pol dana, taman u vrijeme kada je Minovalov preuzimao u vlasništvo pulski »Heli Yacht«, pisali o njegovoj zainteresiranosti za kraljevičko brodogradilište. Zajedno s kanadskim milijarderom Peterom Mankom, ruski bankar obilazio je tada crnogorski škver »Bijelu« radi potencijalne kupnje. Mediji u Crnoj gori spominjali su da je Minovalov bio zainteresiran i za hrvatsko brodogradilište »Kraljevicu« u kojoj je, prema pisanju tamošnjih medija, imao namjeru graditi brodove za rasuti teret do najviše 10.000 tona nosivosti, a u programu gradnje su bili i drugi tipovi takozvanih specijalnih plovila, tegljači, brodovi-opskrbljivači, čak i ribarska flota.
    Crnogorci su Minovalova bili vezivali i uz »Viktor Lenac«, navodeći da su za to remontno brodogradilište koje je tada bilo u stečaju bili spremni ponuditi 30 milijuna eura.(novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here