Home Vijesti Ruski blogeri tvrde: Počela je ukrajinska ofenziva, tenkovi idu prema ruskoj granici!

Ruski blogeri tvrde: Počela je ukrajinska ofenziva, tenkovi idu prema ruskoj granici!

131
0

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će se na veliku protuofenzivu trebati pričekati još neko vrijeme dok stigne sva zapadna oprema – ruski vojni blogeri večeras vrlo aktivno pišu kako su ukrajinske snage započele sa žestokim probojem oko Bahmuta i Soledara, piše Slobodna Dalmacija.

Prema ruskim blogerima više skupina ukrajinskih vojnika uspjeli su se probiti uz pomoć dva do tri tenka po svakoj grupi te se sada pokušavaju konsolidirati na novoosvojenim pozicijama.

Rob Lee, doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea i bivši marinac, na Twitteru je prenio poruke s nekoliko ruskih Telegram kanala koji pišu da je ukrajinska protuofenziva započela uspješnim napredovanjem sjeverozapadno i jugozapadno od Bahmuta i Soledara. Upozoravaju na borbene pokrete u blizini Majorska, Kupjanska i Huljapolja.

“Protuofenziva je u punom zamahu. Oružane snage Ukrajine uspješno ulaze u bokove Bahmuta. Dalje će ući na područje Brjanske i Belgorodske regije – poručuje i zloglasni vođa Wagnera Jevgenij Prigožin.

Ukrajinski mediji spekuliraju kako se radi o lokalnom protunapadu na ograničenom području, dok ruski ratni bloger Evgenj Poddubni navodi kako su ukrajinske trupe “započele operaciju okruživanja” ruskih snaga u blizini Bahmuta te da su se uspjeli probiti kroz crte bojišnice u području Soledara.

Aleksandar Kots, još jedan ratni bloger, piše da su ukrajinski tenkovi primijećeni na cesti koja prolazi pokraj Harkiva te da se kreću prema ruskoj granici. Navodi kako se u nadirućoj koloni nalazi zapadna vojna tehnika. Kots je sugerirao da bi manevar mogao biti usmjeren na rastezanje ruskih resursa koji se koriste za zaustavljanje prijetnje u ruskoj regiji Belgorod. Poddubni je također izvijestio o ukrajinskoj vojnoj aktivnosti u blizini Harkiva.

Prigožin: ‘Situacija u Bahmutu razvija se po najgorem scenariju za Rusiju‘

Šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da se situacija u Bahmutu za Ruse razvija prema najgorem mogućem scenariju.

‘Ta područja koja smo mjesecima zauzimali krvlju i životima naših suboraca, danas gotovo bez borbe napuštaju oni koji bi nam trebali držati bokove‘, rekao je vođa te terorističke organizacije.

ISW: Ruske snage su ‘ograničene‘ u Bahmutu

Ruske snage u Bahmutu su ograničene zbog ‘sveprisutnih problem vezano za rusku borbenu sposobnost‘, upozorio je američki think tank, Institut za proučavanje rata.

Kontinuirani napadi iscrpljivanja‘ od strane Ukrajine dodatno ograničavaju napredak Rusije u gradu, rekao je ISW.

U srijedu je ukrajinska vojna postrojba priopćila da je razbila rusku pješadijsku brigadu na prvoj crti u blizini Bahmuta, tvrdeći da potvrđuju izjavu šefa Wagnera da su ruske snage pobjegle.

Kasnije u srijedu, general pukovnik Oleksandr Sirski, koji vodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske jedinice u nekim dijelovima Bahmuta povukle do 2 kilometra kao rezultat protunapada. Nije iznosio detalje.

Wagnerove jedinice predvodile su višemjesečni ruski napad na istočni grad, ali ukrajinske snage tvrde da ofenziva posustaje.

– Problemi s predanošću različitih osiromašenih jedinica, uz očigledne propuste u zapovijedanju i kontroli, vjerojatno sprečavaju ruske snage u tom području u provođenju odlučnih obrambenih operacija, tvrdi ISW. (Jutarnji)

Previous articleZavršilo je drugo polufinale Eurosonga, ove zemlje idu u finale
Next articlePogledajte kako je Let 3 reagirao na prolaz Slovenije u finale Eurosonga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here