Home Vijesti Ruski ministar obrane najavio povećanje oružanih snaga na 1.5 milijuna ljudi

Ruski ministar obrane najavio povećanje oružanih snaga na 1.5 milijuna ljudi

59
0

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je zapovjedni stožer skupine snaga raspoređenih u Ukrajini, gdje je razgovarao o potrebama za materijalom i podijelio priznanja, priopćila je vojska u utorak.

Šojgu je izvršio inspekciju grupe snaga Vostok nekoliko dana nakon što je Ministarstvo obrane tvrdilo da je zauzet Soledar u istočnoj Ukrajini, a načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov postavljen je za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Shoigu čuo izvješća o napretku invazije Moskve od zapovjednika grupe general-pukovnika Rustama Muradova i drugih čelnika jedinica.

Nije navedeno mjesto sastanka.

Dodano je je Shoigu istaknuo potrebu za osiguranjem opskrbe vojnika na bojišnici, osiguravanja sigurnog smještaja i usredotočenosti na rad medicinskih i logističkih jedinica, kao i potrebu organiziranja rada oko utvrda.

Brojni izvještaji od početka rata prošle veljače dokumentirali su nestašice zaliha, hrane i opreme, kao i životne uvjete koji su ispod nivoa, za ruske invazione snage.

Skoro trominutni video s većinom isključenog zvuka prikazuje Šojgua, odjevenog u borbenu uniformu, kako sjedi na videokonferenciji i dijeli medalje nekolicini vojnika. Uslijedilo je Šojguovo obraćanje i intervjui s dvojicom nagrađenih vojnika.

“Dostojanstveno služite, branite našu domovinu, pomažete onima kojima je pomoć potrebna i činite sve da približite dan koji se zove Dan pobjede”, rekao je Šojgu.

Nakon sastanka, Šojgu je najavio da će Rusija povećati broj svojih oružanih snaga na 1,5 milijuna ljudi od 2023. do 2026., sinkronizirajući povećanje broja vojnika s novim datumima isporuke oružja.

Ovo je Šojguova druga inspekcija grupe Vostok od ljeta 2022.

Shoigu je prethodno pregledao skupinu Vostok 18. srpnja, gdje je naredio generalima da gađaju ukrajinsko oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad.

Analitičari kažu da je imenovanje Gerasimova od strane Ministarstva obrane da predvodi ruske snage u Ukrajini bio pokušaj uspostavljanja vlasti nad privatnom vojnom skupinom Wagner, čiji je čelnik preuzeo isključivu zaslugu za zauzimanje Soledara.

Šojgu je također dva puta u prosincu pregledao takozvanu zonu “specijalne vojne operacije“. Istraživački novinari u to su vrijeme geolocirali zapovjedno mjesto koje je Šojgu posjetio 18. prosinca kao selo na aneksiranom Krimu, više od 80 kilometara od bojišnice.

Previous articleSimon Rožman o svom odlasku iz Rijeke: Željeli smo konkurirati Dinamu u borbi za naslov prvaka…
Next articleUkrajinski dužnosnik: Putin priprema konačan udar, znamo kada planira napasti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here