Home Vijesti Ruski pukovnik prošli tjedan kritizirao Putinov rat na državnoj TV, a sada...

Ruski pukovnik prošli tjedan kritizirao Putinov rat na državnoj TV, a sada ga hvali: ‘Nismo pokazali ni desetinu svoje moći’

105
0

Početkom ovoga tjedna svjetski su mediji prenijeli vijest koja je zvučala gotovo nevjerojatno. Vojni analitičar i umirovljeni pukovnik ruske vojske Mihail Hodarjonok, gostujući koncem prošloga tjedna u jednoj emisiji na ruskoj državnoj televiziji – glavnom propagandnom stroju Putinovog režima – oštro je kritizirao rusku invaziju u Ukrajini te čak iznio procjenu da bi ukrajinska vojska na koncu mogla pobijediti, a Rusima je poručio da bi se trebali pokajati zbog agresije na susjednu zemlju.

No, nije dugo trebalo da se ovaj ”junak dana” pospe pepelom i ”okrene ploču”.

Daily Mail piše kako se Hodarjonok u četvrtak ponovno pojavio u programu ruske državne televizije, ovoga puta na sva usta hvaleći rusku vojsku čije je izglede u Ukrajini nekoliko dana ranije osporavao.

”Ruska Federacija još nije pokazala niti desetinu svoga vojnog i gospodarskog potencijala. Pa, pazite što želite, gospodo!” – poručio je umirovljeni pukovnik Ukrajini i Zapadu.

”Kada zemlja kupi vojnu opremu zapadne proizvodnje, ona ponekad postane neupotrebljiva ili se pokvari usred bitke. Naše oružje se razlikuje po svojoj pouzdanosti – dobivate točno ono što oružje treba biti”, izjavio je među ostalim.

Njegove riječi posve su oprečne onima koje je izrekao nekoliko dana ranije iznoseći vrlo tmurne prognoze o ruskoj ”specijalnoj operaciji” u Ukrajini.

Iznenadni Hodarjonokov zaokret potaknuo je sumnje da je u međuvremenu bio podvrgnut strahovitom pritisku, možda čak i doveden na razgovor sa samim Vladimirom Putinom. No, iako je Hodarjonok posve promijenio svoju priču, nastavio je ​​sukob u Ukrajini nazivati ”ratom”, a ne ”specijalnom vojnom operacijom” kako to inzistiraju Putinov režim i mediji.

Hodarjonok je bivši zapovjednik protuzračne obrane i diplomac ponajboljih vojnih škola Sovjetskog Saveza. I prije same invazije javno je govorio kako će se Ukrajinci žestoko boriti za svoju zemlju i da Rusiji prijeti ulazak u duži, krvaviji i skuplji sukob od onoga za kakav se pripremila.

Jučer je, pak, govorio posve drukčije, a Daily Mail piše kako se to, slučajno ili ne, dogodilo nakon što je bugarski novinar i stručnjak za Rusiju Hristo Grozev napisao da se u Rusiji nešto ”kuha”.

Grozev tvrdi da dužnosnici ruskih sigurnosnih službi znaju da je rat već izgubljen i da možda pripremaju državni udar. On također smatra da se obavještajne elite – čelni ljudi u ruskim tajnim službama GRU i FSB – najvjerojatnije spremaju srušiti Putina, jer znaju istinu o tome što se događa na terenu u Ukrajini. Te elite, tvrdi Grozev, već traže načine da svoj novac i obitelji presele iz zemlje u iščekivanju Putinovog pada.

Previous articleRusija: Zapovjednik Azova je izveden u oklopnom autu
Next articleIvan Šapina osvojio je zlato u taekwondou!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here