Home Mozaik Ruski tenkist se zbog Svetlane ‘vratio iz mrtvih’: Ukrajinci ga tražili po...

Ruski tenkist se zbog Svetlane ‘vratio iz mrtvih’: Ukrajinci ga tražili po ulicama, vidjeli da fali jedan leš!

778
0

Na vrhuncu borbi za grad Volnovakhu u istočnoj Ukrajini, žena je spasila jedinog preživjelog člana posade uništenog ruskog tenka T-72 i sakrila ga u svojoj kući sve dok njegovi suborci iz milicije samoproglašene Donjecke narodne Republika nisu osvojili mjesto.

Vozač tenka Jevgenij Dončenko i stanovnica Volnovakhe Svetlana Ščerbina zagrlili su se kao majka i sin kada su se ponovno sreli, a na portalu Komsomolskaja Pravda pojavila se reportaža o nevjerojatnoj priči. Eugene sada Svetlanu naziva svojom drugom majkom, koja mu je ponovno dala život.

Gledajući u komad spaljene zemlje, prisjetio se dana kada je njegova posada vodila posljednju bitku. Dana 27. veljače satnija u kojoj je služio dobila je zadatak da protjera neprijatelja iz Volnovahe, koju je ukrajinska vojska pretvorila u utvrđeni pojas. Njegov tenk je bio jedan od prvih koji je ušao u grad.

– Naišli smo na ukrajinske tenkove nasred ulice. Jedan je pucao na nas, odgovorili smo, pogodio ga u kupolu i vidio da se dimi. Odmah smo udarili drugog, koji je ustuknuo iza kuće. Zapovjednik nam je naredio da se okrenemo i počeli su nas tući iz tenkova, borbenih pješačkih vozila i RPG-ova (ručni protutenkovski bacač granata). Zapalio se pretinac kod stalka za municiju, dim se digao, ništa se nije vidjelo, vikao sam na dečke, ali nitko se nije javljao – rekao je mlađi narednik.

Jevgenij je ipak uspio odvesti gotovo uništeni tenk malo dalje od mjesta sukoba, gdje je pokušao ugasiti vatru. Bilo je nemoguće izaći kroz gornji otvor. Bio je zapeo, pa je morao pokušati kroz dno. Zatim je krenuo spašavati posadu, ali oni su već bili mrtvi.

Poginuli su na licu mjesta. Moj zapovjednik Dmitrij Lisenkov i strijelac Jevgenij Gusakov… glas mladog vojnika je zadrhtao.

Kaže da je tada otkačio mitraljez i ponio ga sa sobom, ali bez vreća s dodatnim streljivom, te otrčao niz ulicu.

– Ne znam kako me Ukrajinci nisu primijetili, napravio sam krug oko škole gdje su bili utvrđeni… Naravno, bilo je strašno, kažu da nisu ni zarobljavali tenkiste. Na putu sam shvatio da trčim bez patrone (streljiva). Sreo sam čovjeka na skuteru i zamolio ga da me odveze do znaka Volnovakha, ali se on uplašio: “Čiji si ti?” Svuda su unaokolo, upucat će na oboje!” A onda sam vidio tetu Svetu – prisjetio se.

Žena kaže da je primijetila zbunjenog vojnika kako luta ispred kuće.

– Primijetila sam ga kroz prozor, momak je trčao s mitraljezom, uplašen, očito nije znao kraj, sat vremena u jednom smjeru, sat u drugom, a onda mi je rekao “Teta, pomozi, molim vas…” – rekla je Svetlana Ščerbina.

Dala mu je sedativ, a vojnik je uzrujan rekao da je tenkist DNR, da je tenk pogođen i da je posada poginula. Objasnio je u kojoj je ulici. Svetlana je, nakon što je zaključala Jevgenija kod kuće, otišla provjeriti vozilo.

– Slikala sam tenk, pokazala mu ga i pitao je li njegov. Malo se smirio, umio, sakrili smo mu odjeću, mitraljez, presvukli se u civilno odijelo i zajedno smo otišli do tenka. Ponovno je provjerio dečke. Da, poginuli su… Uzeli smo mu ruksak i samo smo utrčali u kuću, kada je osam ukrajinskih tenkova napustilo tu ulicu – ispričala je Svetlana.

Ukrajinci su pregledali onesposobljeni tenk i primijetili da nedostaje jedan član posade, nakon čega su krenuli u potragu po okolnim dvorištima. Nikada nisu pokucali na Svetlanina vrata.

Žena je pomaknula kauč u sobu u kojoj je Eugene spavao. Prvih nekoliko dana vani se čula graja gusjenica i motora ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila.

Vojnik je ženi pomagao u kućanskim poslovima, cijepao drva i zagradio prozore koji su bili popucali od detonacija.

– Teta Sveta je imala zalihe ali su ih pojeli. Brašno, kompoti, njen pekmez je vrlo ukusan. Kad smo prvi dan otišli do rezervoara, odatle sam uzeo vrećicu s porcijama hrane. Više nisam izlazio iz kuće – rekao je Jevgenij pokazujući novinarima staklenke.

Ponekad je ustajao s kauča da pogleda ulicu. Posvuda je gorjelo i eksplodiralo, u blizini su hodali vojnici, čuo ih je kako pričaju.

– Ovdje iza kuće stajala su dva njihova tenka. Teta Sveta ih je čak i psovala – rekao je.

– Kakvi ste vi branitelji? Svi idu na ratište, a ti u moj vrt – prisjetila se Svetlana što je rekla Ukrajincima.

Ni njezina kuća nije prošla neoštećena, ali je barem još imala krov nad glavom, za razliku od mnogih stanovnika razrušene Volnovahe. Kaže da se tamo može živjeti, barem dok ne bude hladno.

Na radiju su slušali vijesti s fronta, a ubrzo su Svetlana i Jevgenij čuli da su se ostaci ukrajinskih trupa počeli povlačiti iz Volnovakhe. Zatim su 12. ožujka vidjeli nekoliko ruskih boraca kako se kreću ulicom. Eugene se trudio pronaći riječi kojima bi opisao radost. Otvorio je prozor, povikao da je njihov i upozorio ih da su Ukrajinci minirali cestu prije povlačenja. Tada je konačno napustio kuću.

– Našao sam svoje ljude, sve im ispričao, odveli su me u moju jedinicu. Svi su tamo bili u šoku, mislili su da sam poginuo u tenku – rekao je uz smiješak iz cisterne.

Jevgenij je za svoj podvig odlikovan Ordenom “Heroja DNR”, dok je Svetlana odlikovana medaljom za hrabrost. Tenkist se vratio u borbu, ali je novinarima ispričao o djevojci koja ga je čekala i nagovijestio vjenčanje.

Svetlana, koja će zasigurno dobiti poziv, s druge strane, sprema se za zimu i nada se da će u što kraćem roku uspjeti sanirati štetu na svojoj kući.

Previous articleZadavila dečka produžnim kablom, isplivale poruke koje je u tom trenutku slala ljubavniku!
Next articleHrvatska na udaru toplinskog vala, objavljeno do kada će trajati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here