Home Vijesti Rusko taktičko povlačenje istočno od Harkiva, Kijev najavio početak ofanzive u Donbasu!

Rusko taktičko povlačenje istočno od Harkiva, Kijev najavio početak ofanzive u Donbasu!

207
0

Borbe unutar Azovstalla (još uvijek) traju. Željezara je u posljednja 24 sata bila izložena pomorskom bombardiranju, zračnom bombardiranju i granatiranju.

Ruske snage provode taktičko povlačenje istočno od Harkova, dižući u zrak mostove.

Ruske trupe u Donbasu napredovale su prema New Yorku, Nyzhnieu i Studenoku.

Borbe u Popasni. Ruske trupe zauzele su željezničko skladište i sada kontroliraju nešto manje od pola grada. Uočeni su Wagnerovi izvođači koji rade na tom području.

Rusija je koristila 22 BTG-a u svom potisku južno od Izjuma prema Barvinkoveu. To bi obično predstavljalo otprilike 19.000 muškaraca, iako su ti BTG-ovi najvjerojatnije do sada iscrpljeni u različitim stupnjevima.

Čini se da je ruski napredak, koji postupno ubrzava u posljednjih 10 dana, usporio u posljednjih 24-48 sati.

Harkov je posljednjih 48 sati pod intenzivnim i stalnim bombardiranjem.

Nikolajev je prije 24 sata bio meta raketnog udara i intenzivnog granatiranja. Zračna baza Kanatovo bila je meta.

Udar je ustupio mjesto velikoj eksploziji i velikom požaru.

Amurski most je jučer pogođen ruskim raketnim udarom. Ovo je dvokatni auto-željeznički most. Ukrajinska željeznička infrastruktura također je pogođena u Čerkasima, Brovaryma, Stantsiia Pidbirtsi, Lavovu, Volovetsu i Kropyvnytskyi, kao i na drugim mjestima u središtu i zapadnom dijelu zemlje. Ukrajinske željeznice opisali su štetu kao ozbiljnu.

Ruski raketni udari na Odesu i Zaporožje.

(Ukrajinska) lokalna uprava u Chuhuivu mobilizira civile da pomognu u izgradnji obrane za vojsku.

Ukrajinski topnički napad pogodio je separatističko skladište nafte u Makivki.

Ukrajinske snage provode lokalne ofenzive u Hersonskoj oblasti i ponovno su zauzele nekoliko sela. Ukrajinske i ruske snage mijenjale su se u selima na tom području posljednjih nekoliko tjedana. Ukrajinske snage trenutno pokušavaju protunapasti južno od Izyuma suočene s nasilnim ruskim topničkim baražama. Kijev je najavio da počinje svoju ofenzivnu fazu u Donbasu. Nitko ne zna jesu li to samo riječi ili stvarne namjere.

Stručnjaci su primijetili da su ukrajinske oružane snage u Donbasu koristile nekoliko pričuvnih jedinica za jačanje svoje obrane. Također je evidentno da je ukrajinska vojska pretrpjela značajne gubitke na ovom poprištu operacija.

Glavna pitanja ovdje su sljedeća: 1) Koja je vrsta pričuve još uvijek dostupna ukrajinskoj vojsci i koliko ih je? 2) Kakav je status najboljih ukrajinskih jedinica, koje su sada angažirane u borbenim operacijama 70 dana zaredom.

Razno.
(Ruska) Baltička flota i raketne trupe u Kalinjingradu uvježbavale su nuklearni napad.
Američko ministarstvo obrane objavilo je da će poslati pomorske dronove za obalnu obranu i AshM (protubrodske rakete) u Ukrajinu.
Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je da šalje projektile Brimstone Ukrajini. Također namjerava opskrbiti Kijev transportnim dronovima Maloy T150.
Članice EU-a raspravljaju o zabrani ruske nafte. Daleko su od sporazuma: Slovačka je upozorila da bi zabrana ruske nafte uništila europsko gospodarstvo. Njemačka je dodala da bi takav potez građanima EU-a nametnuo ekonomsku bol. Mađarska je u poziciji da se protivi tom potezu.

Previous articleVedrana Rudan: Umetnica mora biti lepa, biti lepa…
Next articleVIDEO: Ured za novačenje ruske vojske napadnut molotovljevim koktelima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here