Home Vijesti Sanader preko Bandića rješavao milijunska Ježićeva dugovanja?

Sanader preko Bandića rješavao milijunska Ježićeva dugovanja?

972
0

Dioki, u vlasništvu Roberta Ježića koji se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu istrage oko Hypo Banke i to kao vrlo blizak Ivi Sanaderu, prema informacijama kojima raspolaže Index, rješavao je milijunske dugove prema Zagrebačkom holdingu preko gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a čini se uz asistenciju i samog bivšeg premijera.

Kako je Indexu potvrđeno u Zagrebačkom holdingu svojevremeno je postojao milijunski dug za vodu koje je dugovalo postrojenje Diokija na Žitnjaku, a riječ je o gradskom pročistaču voda. Navodno, Ježić nije bio spreman platiti velike iznose za vodu, a Dioki je u tu svrhu napravio studiju koja je pokazivala da nije ista količina vode zaprimljena u postrojenje kao i ona koja je kraju odlazila u kanalski sustav. Također dokazivali su da pročišćivač nije radio cijelo vrijeme te da račun ne odgovara stvarnom stanju. Na temelju tih studija tražili su manji iznos računa.


Robert Ježić

Čović navodno nije pristajao na znatno umanjeni račun koji je trebao Ježiću oprostiti gotovo pola duga, a tada je krenuo i politički pritisak na čelnike Holdinga kako bi se došlo do manjeg računa.

U tu svrhu pravnici Diokija predložili su vansudsku nagodbu na koju Čović nije pristajao. Uprava Zagrebačkog holdinga donijela je ipak odluku početkom 2009. godine i to u vrijeme kada se Čović nije nalazio u zemlji. Navodno je na članove Uprave da prihvate nagodbu utjecao gradonačelnik Milan Bandić, a na njega bivši premijer Ivo Sanader jer je od prije poznato kako Ježić nije u najboljim odnosima s Bandićem. Na nagodbi navodno ni nema potpisa Ive Čovića.

“Ono što mogu reći je da postojao znatan dug Diokija prema Zagrebačkom holdingu te da je to riješeno putem vansudske nagodbe. Od te nagodbe uspjeli smo naplatiti 4/5 duga, a 1/5 duga rješavamo ovrhom”, potvrdio nam je glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro koji je potvrdio da je odluku donijela Uprava Holdinga, no kaže da ne može govoriti o iznosima.

Prema informacijama kojima raspolaže Index navodno je bila riječ o dugu većem od 40 milijuna kuna, a na kraju je Ježić nagodbom došao do iznosa od oko 20 milijuna kuna.

Na izravan upit kako je moguće da je Uprava donijela odluku bez Čovića, Viro kaže da tako nešto ne može komentirati kao ni informaciju da Čović nije bio nazočan sastanku Uprave koja je donijela odluku o nagodbi s Ježićem.

U Diokiju nisu bili nimalo raspoloženi za novinarske upite. Zanimalo nas je li postojao politički pritisak da se dio duga otpiše te je li im poznato da na sjednici Holdinga nije bilo Čovića. Iako smo dobili obećanje da ćemo dobiti pismeni odgovor, jučer kasno popodne telefonski smo obaviješteni kako Dioki nema komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here