Home Vijesti Sanja Barić: Škoro želi mesijansku poziciju

Sanja Barić: Škoro želi mesijansku poziciju

978
1
Sanja Barić

Da su potrebne ustavne izmjene, to je nesumnjivo i za to se struka zalaže već dugo. Izmjene oko izbora sudaca Ustavnog suda i suspenzivni veto, to je nešto iza čega bi struka stala.

No, kada se pogleda za što se Škoro zalaže, vidite da se radi o ustavnim izmjenama koje isključivo ciljaju na povećanje ovlasti predsjednika i njegovu mesijansku poziciju u odnosu na narod – ovako je šefica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić uvodno komentirala najave predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

“Kada se kandidiraš za neku funkciju, a govoriš o povećanju ovlasti te funkcije, to zabrinjava samo po sebi. U prve dvije točke ustavnih izmjena Škoro narodu obećava – ja ću vam otvoriti referendum koji vam je sad zatvoren. A prava istina jest da je sada referendum jedna od najvećih opasnosti u ustavnom poretku jer je loše i nedostatno regulirana, omogućava da referendum raspiše onaj tko raspolaže novcem i bez ikakvog postojećeg kvoruma. Kada bismo pak razmišljali o ozbiljnim ustavnim izmjenama, a radi ograničenja političkih stranaka, svakako bi valjalo razmatrati i neke druge teme, kao što je ustavno uređenje sukoba interesa ili obavezna demokratrizacija izbora unutar političkih stranaka, što bi pokazivalo stvarno poznavanje i iskrenost namjera. A ovdje se predlažu izmjene koje se odnose samo na funkciju predsjednika, što zabrinjava i moglo bi ukazivati na neke autokratske namjere, odnosno jedno vješto poigravanje populizmom vezano za temu referenduma”, objasnila je Barić Večernjem listu.

1 COMMENT

  1. Trebalo bi vrsiti funkciju na pravi nacin. Ono sto je u domenu te funkcije, to se radi, nema potrebe vise. Problemi nastaju kada se ni osnovi funkcije ne obave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here