Home Vijesti Šarar: Rijeka nisko na ljestvici europskih interkulturnih gradova

Šarar: Rijeka nisko na ljestvici europskih interkulturnih gradova

1719
0
foto: rijeka.hr

foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
S obzirom da je Rijeka nositelj titule Europske prijestolnice kulture 2020., Grad Rijeka pokušat će se još jednom uključiti u inicijativu Vijeća Europe koja se zove Intercultural cities. Tematika je to kojom će se Odjela gradske uprave za kulturu baviti sljedećih godina, izvijestio je na kolegiju gradonačelnika pročelnik Ivan Šarar. Pročelnik je pojasnio da je riječ o inicijativi koja je Rijeci dala podršku u kandidacijskom procesu za titulu EPK što je Grad Rijeku obvezalo da to partnerstvo realizira do kraja.

– Intercultural cities sudjelovat će u programu Rijeka EPK 2020 u dvjema programskim linijama RIJEKA RESOURCE i KITCHEN – Centar za kreativne migracije, a dogovoreno je i održavanje velikog međunarodnog skupa Intercultural Cities u Rijeci s više od 300 sudionika. Interkulturalni gradovi su kulturni projekt kojem je cilj suradnja manjinskih kultura, ali na puno dinamičniji način od onog što se zovemo multikulturalnost. Riječ je principu koji puno radi na odnosu većinskih kultura u odnosu na manjinske kulture te se intenzivnije bavi temom što znači biti manjinska kultura, pojasnio je pročelnik Šarar.

U sklopu pridruživanja inicijativi izradit će se indikator interkulturalnosti. Rijeka je i prije nekoliko godina htjela ući u tu inicijativu, no tada se pokazalo da je Rijeka u kontekstu drugih europskih gradova zapravo vrlo nisko po indeksu interkulturalnosti.
– To što mi sebe smatramo interkulturalnom sredinom, baš i nije tako kad se stavimo u europski razmjer, zaključio je pročelnik Šarar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here