Home Vijesti VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL traži decentralizaciju mjesne samouprave

VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL traži decentralizaciju mjesne samouprave

4962
1
Bojan Kurelić, Danko Švorinić, Tea Mičić Badurina i Ivan Šverko
Bojan Kurelić, Danko Švorinić, Tea Mičić Badurina i Ivan Šverko

Savez PGS-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih i Hrvatskih laburista za riječku mjesnu samoupravu traži decentralizaciju odgovornosti i dijela ovlasti na stepenicu bližu građanima, glavna je poruka tiskovne konferencije na kojoj su sudjelovali predstavnici ove četiri stranke.
Predsjednik Liste za Rijeku je istaknuo kako je sama činjenica formiranja ovako snažnog bloka koji kontrolira trećinu vijećnika u Gradskom vijeću donijela pozitivnu dinamiku na riječku političku scenu.
– Neki su i malo nervozni zbog toga o čemu smo svjedočili na zadnjem Gradskom vijeću, primijetio je Švorinić koji pitanje decentralizacije mjesne samouprave ističe kao cilj sve četiri stranke koje čine savez.
– Mjesne odbore s ovako malim ovlastima građani ne prepoznaju kao značajan faktor podizanja kvalitete života o čemu najbolje svjedoči ekstremno niska izlaznost za tu razinu izbora, ocjenjuje predsjednik Liste za Rijeku koji je kazao kako su svi svjesni da će izabrani vijećnici doći u vijeća lišenih gotovo ikakvih ovlasti ali kako je to ujedno i jedini put kojim se stvari mogu mijenjati u budućnosti. Jedna od dvije poluge kojom savez misli mijenjati stvari je upravo u situaciji u kojoj bi većinom mjesnih odbora nakon sljedećih izbora upravljali vijećnici koji žele promjene i veće ovlasti. Ukoliko do toga dođe, savez će Gradskom vijeću predložiti reformu ustroja mjesne uprave i za to tražiti podršku većine gradskih vijećnika. Nakon događaja na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta uvjereni su kako većina za kvalitetno pripremljen i usuglašen prijedlog više nije nemoguća misija.

Dopredsjednica riječkog PGS-a Tea Mičić Badurina iznijela je podatak prema kojem je za realizaciju komunalnih prioriteta na područjima mjesnih odbora od planiranih 11 milijuna kuna realizirano tek pet.
– Pri tome mjesna samouprava nije imala previše utjecaja na način trošenja tih sredstava, načinom izbora izvođača radova niti sudjeluje kao ovlašteni predstavnik naručitelja u samim postupcima javne nabave. Ne postoji nikakva kontrola trošenja javnih sredstava na toj razini, zaključuje Mičić Badurina.

Predstavnik Laburista i nositelj zajedničke liste za Gornju Vežicu Ivan Šverko iznio je podatke prema kojima se prema mjesnim odborima izravno transferiralo oko dva milijuna kuna od čega je polovica otišla na hladni pogon. Također, na području 34 mjesna odbora održana su samo 4 zbora građana pa se Šverko zapitao zar je u tom razdoblju bilo toliko malo bitnih pitanja koja bi zaslužila njihovo sazivanje te se založio za povećanje ovlasti.

– Ovakav koncept mjesne samouprave svodi mjesne odbore na mjesta na kojima se organiziraju turniri u briškuli i trešeti te mjeri tlak sugrađanima, misli dopredsjednik Akcije mladih Bojan Kurelić. I on se zalaže za decentralizaciju mjesne samouprave te mogućnost udruživanja više mjesnih odbora u gradske četvrti na koje bi se tada spuštao dio ovlasti i sredstava s gradske razine.
– Naravno, uz zadržavanje volonterskog principa sudjelovanja izabranih vijećnika kako nam se ne bi dogodili povećani troškovi, a povećala participacija građana na razini koja im je najbliža, kazao je Kurelić koji misli kako je realno da će vijećnici opcija koje su za promjene nakon sljedećih izbora imati većinu u natpolovičnom broju mjesnih odbora.

1 COMMENT

  1. nažalost mjesna samouprava u Rijeci ne funkcionira, što je posebno žalosno ona se marginalizira, omalovažava od gradske uprave. Još jedna kriva politika obersnela prema gradu koji vodi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here