Home Vijesti Saznajte kada će susjedne zemlje otvoriti granice i ukinuti restrikcije za hrvatske...

Saznajte kada će susjedne zemlje otvoriti granice i ukinuti restrikcije za hrvatske državljane

7318
4

Slovenska vlada je odlučila ukinuti obaveznu karantenu za hrvatske državljane, s obzirom da je epidemiološka situacija u Sloveniji i Hrvatskoj slična.

Prošlog je tjedna Slovenija proglasila kraj epidemije COVID-19 i najavila ponovno otvaranje granica za građane Europske unije i Europskog gospodarskog prostora.

Novinska agencija STA je tako pojasnila da je  “Hrvatska postala prva zemlja koju je Slovenija stavila na popis zemalja čiji državljani mogu ući bez ograničenja.”

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Pocivalsek i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarali su ovaj tjedan o planovima za ponovno otvaranje granica između Slovenije i Mađarske, a u tijeku su i razgovori s Austrijom.

Pozitivnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj je prihvatila i Češka, koja je najavila ukidanje restrikcija za hrvatske državljane 8. lipnja, , izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Adam Vojtech. Ministar Vojtech pojasnio da će se popis rizičnih zemalja stalno ažurirati.

Premijer Andrej Babis rekao je prošlog tjedna da bi se granice sa Slovačkom i Austrijom mogle u potpunosti otvoriti od 8. lipnja.

Češka je bila među prvim zemljama u Europi koja je zabranila ulazak strancima, a čak je zabranila većini Čeha da putuju u inozemstvo kako bi u ožujku držali epidemiološku situaciju pod kontrolom.

Sredinom travnja Babis i njegov premijer Andrej Plenković vodili su telefonski razgovor o mogućnosti dolaska čeških turista ovog ljeta.

Inicijativu o posebnim koridorima za turiste koji žele putovati u okolnostima obilježenim koronskom krizom pokrenula je udruga čeških turističkih agencija koja je predložila otvaranje koridora, uključujući prema Hrvatskoj, kako bi češki putnici omogućili potvrdu da češki putnici zdravi su, da idu na odmor.

Italija je također najavila otvaranje granica; Rim je odlučio da će se od 3. lipnja talijanske granice ponovo otvoriti za sve građane schengenskog područja bez razlike, bez karantene i bez potvrde. Treba spomenuti i da Slovenija još uvijek nije ukinula restrikcije prema talijanskim državljanima, pa je trenutno aktivno 9 graničnih prijelaza, i ako talijanski državljani žele putovati iz Italije u Sloveniju, moraju imati potvrdu o testiranju ne stariju od četiri dana.

Naši istočni susjedi su također krenuli u smjeru otvaranja granica “u paketu” jer BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija će otvoriti granicu 1. lipnja.

Predsjednik Vučić istaknuo je da Srbija radi promicanja gospodarskih aktivnosti pristaje na otvaranje granica 1. lipnja, uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera. BiH je također najavila otvaranje granica 1. lipnja, iako već sada su moguća poslovna putovanja za strance. Uvjet za poslovne ljude da uđu u zemlju je negativan test za koronavirus iz ovlaštenog laboratorija, ne starijeg od 48 sati, kao i pozivnica tvrtke u koju dolaze.

 

 

4 COMMENTS

  1. Drago mi je sto ce nase zemlje u susjedstvu Bosna i Hercegovina Srbija Crna Gora Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro otvoriti svoje granice

  2. I jedva cekam kad ce nase zemlje u susjedstvu Bosna i Hercegovina Srbija Crna Gora Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti svoje granice jer sam se zazelio ici u neke od ovih susjednih zemalja a posebno Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

  3. A sto se tice Bosne i Hercegovine i Srbije po meni one ne bi trebale jos otvarati svoje granice jer imaju jos zarazenih osoba od koronavirusa a posebno Srbija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here