Home Vijesti SDP i Laburisti izglasali Strategiju razvoja grada

SDP i Laburisti izglasali Strategiju razvoja grada

2590
3
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Kao što je i najavio, gradonačelnik Vojko Obersnel je na prvoj sjednici u rujnu Gradskom vijeću predstavio Strategiju razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014.-2020. godine. Riječ je o Strategiji čija je izrada započela kroz razgovore o Rijeci i prerasla u izborni program, a nakon izbora i ponovno osvojenog mandata, otvorena je javna rasprava.
– Strategija je u potpunosti usuglašena sa Strategijom razvoja EU 2020 što omogućuje jednostavniju realizaciju, a predviđa i Formiranje savjeta za konkurentnost u koji će biti uključeni predstavnici gospodarstva, Sveučilišta i Grada Rijeke, izjavio je Obersnel koji je predstavio tri jasno definirana cilja: Globalno pozicionirati Rijeku razvojem Riječkoga prometnog pravca, na temeljima društva znanja i novih tehnologija razviti konkurentno gospodarstvo te osigurati dostojanstvo svih građana jačanjem socijalne uključenosti i razvojem projekata od zajedničkog interesa. Svaki pojedini cilj ima definirane prioritete unutar kojih su navedene i konkretne mjere. Sredstva potrebna za realizaciju Strategije procjenjuju se na 22,5 milijardi kuna. Izdvajanja Grada Rijeke iznosila bi milijardu kuna, a ostatak bi činila sredstava koja bi trebala osigurati državna vlast i sredstva koja bi se povukla iz fondova EU, uz 380 milijuna kuna iz cjelokupnog gradskog komunalnog sustava, zaključio je Obersnel koji je za gradove uzore naveo Barcelonu, Trst i Malmoe.

Oporbeni vijećnici, izuzev Laburista nisu podržali Strategiju. HDZ-ov Hrvoje Burić tvdi kako je riječ samo o gradonačelnikovom izbornom programu kojim će se mazati oči riječkim građanima sljedećih sedam godina, kako je to bilo i s Mandatnim smjernicama, odnosno minimalna realizacija, a puno priče. Ana Trošelj iz PGS-a ustvrdila je kako se Strategija umjesto boljeg standarda građana usmjerila izgradnji infrastrukture kao glavnom cilju.

Vijećnica SDP-a Komparić Devčić je u raspravi kazala kako radionici o Strategiji nisu prisustvovali vijećnici HDZ-a, i optužila oporbu da ne zna ništa drugo nego samo kritizirati jer nemaju vlastitih ideja.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) rekao je kako je pored činjenice da Strategija predviđa da će samo 1 posto sredstava osigurati grad, a 99 posto Država i EU bilo primjerenije da prezentaciju pred Gradskim vijećnicima održali Manuel Barosso ili premijer Milanović koji bi ju trebali financirati. U Listi za Rijeku smatraju i da strateški cilj ne može biti izgradnja infrastrukture nego eventualno veći BDP, plaće ili broj stanovnika, a brine ih i neusklađenost Strategije s općinama i gradovima riječkom prstena i Županijom.
– Županijski planeri tvrde da je razvoj luke unutar grada urbicid, a vi upravo na tome temeljite Strategiju. Ako već ne možemo doći do konsenzusa između opozicije i pozicije, bilo bi dobro da se barem dogovorite u SDP-u, zaključio je Švorinić koji se ne slaže s konstatacijama da u opoziciji nisu bili konstruktivni spomenuvši Master plan reindustrijalizacije Kvarnera koji je razrađen u Listi za Rijeku i iz kojeg nijedna ideja nije iskorištena u Strategiji.

Vedran Sabljak iz Laburista je podržao Strategiju uz konstataciju da je proračun sve tanji, a da u narednim godinama na naplatu dolaze obaveze i teško da će se pronaći financijska sredstva za njenu realizaciju.
– Preuzima se velika odgovornost stoga Laburisti očekuju da će se podnositi godišnji planovi provedbe kako bi se na Vijeću znalo što je od Strategije provedeno.

Činjenica da Laburisti podržavaju Strategiju razljutila je Burića iz HDZ-a koji ih je prozvao smokvinim listom SDP-a, a replicirao mu je Sabljak iz Laburista konstatacijom da činjenica da su HDZ-ovci podržali SDP u Viškovu, Matuljima i PGŽ govori u prilog tome da je  i njegova stranka smokvin list vladajućima u tim jedinicima lokalne samouprave.

Strategija je na kraju usvojena glasovima SDP-a i Laburista, HDZ i PGS su bili protiv dok su vijećnici Liste za Rijeku bili suzdržani. (rd, rijeka.hr)

3 COMMENTS

 1. Ha, laburisti ne vjeruju u strategiju, ali su dali glasove, jer ne vjeruju nikome osim SDP-a. Pa moglo bi im se dogoditi da im na slijedećim izborima građani kažu:ne, jer dobili su glasove lijevih koji su SDP-ovci razočarali, a neće desne. Lista je sama sebi skočila u usta suzdržanošću, jer imali su, jedini, konkretan program, koji bi mogao biti budućnost ovog grada. HDZ i PGS su standardna oporba kod formalno važnih stvari, a kod stvarnih stvari gdje se radi o novčanim interesima SDP-a i tajkuna iza su uz SDP. Na tzv. zapadu ništa novo, i dalje lažni komunisti vladaju formalno i stvarno u ovom gradu i kraju. Kupili su sve kojih se je moglo kupiti. Pa čak i više, i one koji su, ili bi im trebali biti oporba. U stvari u ovom gradu i kraju ne postoji opozicija, već samo formalna opozicija, papir. Građani životare ili odlaze, samo se uska grupa uz vlast bogati i bahati.

 2. @Cabrijan,
  Na zalost nije bilo sve u nasim rukama. Kao i sa izgladavanjem ove strategije u GV mediji nisu forsirali sadrzajnu kampanju.
  Mi smo donijeli Master plan koji je bio protuteza dosadasnjem vodenju politike pod SDP.
  Da su mediji ukljucili strucnjake u kampanji i poslozili nas program i Sdp-ov i da se je otvorila strucna rasprava onda bi usli u sadrzajnu kampanju…
  Gresaka je bilo ali sama strategija je bila srocena na to da ce se u kampanju ukljuciti i nezavisni strucnjaci preko medija…zato smo i krenuli ranije sa kampanjom..
  Da se je to desilo onda bi kampanja otisla sasvim drugim tokom… jer osim nas niko drugi nije imao slican program….

 3. Što reći o glasačima koji su na netom završenim izborima dali glas stranci koja nije zainteresirana za preuzimanje vlasti niti odgovornosti. Što reći o stranci čija središnjica u Zagrebu sa gosp.Lesarom na čelu ima samo jedan cilj a to je kako osvojiti što više mandata i od toga dobro živjeti (barem nekolicina njih).
  Sama činjenica da su ti isti Laburisti podržali jedan potpuno besmisleni i štetan projekt SDP za Grad Rijeku govori da je njihov izbor bar za sada bio klasična prijevara biračkog tijela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here