Home Vijesti Šef riječkog covid-odjela: Pacijenti sve mlađi, nedavno je umrla žena od 33...

Šef riječkog covid-odjela: Pacijenti sve mlađi, nedavno je umrla žena od 33 godine

1083
0

Unatoč velikom rastu dnevnih brojki kad je riječ o novim slučajevima zaraze, rast hospitaliziranih pacijenata s covidom u riječkoj bolnici postoji, ali on zasad nije eksponencijalan, kaže dr. Aron Grubešić, voditelj covid-odjela u KBC-u Rijeka.

Ono što se neprestano primjećuje jest sve niža dob bolesnika pa više nije rijetkost bolničko liječenje pacijenta mlađeg od 30 godina, dok se prosječna dob hospitaliziranih s dijagnozom covida u riječkom KBC-u trenutačno kreće oko 60 godina.

“Očekivano, kao i ostatak Hrvatske, i mi posljednjih tjedan do dva bilježimo porast brojki hospitaliziranih pacijenata, no on nije eksponencijalan porast kojeg smo se bojali. Dijelom je to povezano i s dobrim odazivom na cijepljenje građana u Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je Grubešić za Novi list.

“Iako prema sekvenciranim slučajevima još uvijek nemamo potvrdu o prevlasti omikrona među zaraženim koronavirusom, mi u bolnici možemo reći da je on počeo prevladavati, što nam dokazuju dva pokazatelja. Prvi je taj da imamo nikad manji broj cijepljenih osoba među hospitaliziranima, a čiji se broj sad kreće između deset i 15 posto. Činjenica je da se ljudi zaražavaju, ali ne završavaju na bolničkom liječenju”, kaže.

Navodi i da je drugi pokazatelj prevlasti omikrona to što je među hospitaliziranim bolesnicima populacija sve mlađa, što je posljedica slabijeg obuhvata cijepljenja u toj dobi.

“Primjerice, nedavno smo zbog covida-19 izgubili mladu ženu koja je bila 1988. godište i koja je u bolnicu došla u jako teškom stanju te preminula na hitnom traktu”, upozorava Grubešić, koji unatoč ovako ekstremnim slučajevima posebno ističe nisku smrtnost od posljedica covida u riječkoj bolnici, kao i nizak udio pacijenata u ukupnom broj hospitaliziranih koji se liječe uz pomoć respiratora.

“Naši rezultati reflektiraju korištenje neinvazivne ventilacije zbog čega imamo jedan od najmanjih, ako ne i najmanji broj osoba s covidom koji se unutar ukupnog broja hospitaliziranih bolesnika u Hrvatskoj liječe uz pomoć respiratora. Trenutačno od 124 hospitalizirana bolesnika, imamo devetero bolesnika koji se liječe na respiratoru, gdje smrtnost u pravilu iznosi između 40 i 50 posto”, ističe Grubešić.

Previous articlePogledajte kako se stadion kralja Fahda tresao od ovacija Luki Modriću! (VIDEO)
Next articleRiječki karneval odgođen za ljetne mjesece

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here