Home Vijesti Sibir u plamenu, toksični dim stvorio najgore zagađenje zraka u povijesti

Sibir u plamenu, toksični dim stvorio najgore zagađenje zraka u povijesti

207
0

Toplinski val u jednoj od najhladnijih regija svijeta izazvao je šumske požare i zaprijetio sibirskom gradu Jakutsku apokalipsom u obliku gustog otrovnog dima, izvijestile su službe za praćenje atmosfere.

Smatra se da će visoke razine čestica, a možda i kemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodik, ovo učiniti jednim od najgorih globalnih zagađenja zraka u povijesti. Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbjegli zagušujući dim iz požara koji bi mogli oboriti prošlogodišnji rekord, piše The Guardian.

Satelitska analiza pokazuje da su posljednjih dana razine PM2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1000 mikrograma po kubičnom metru, što je 40 puta više od preporučenih sigurnosnih razina Svjetske zdravstvene organizacije.

U utorak su monitori kvalitete zraka u Jakutsku izmjerili razine PM2.5 od 395 mikrograma.

Ovo spada u ekstremnu kategoriju “zračne apokalipse”, koja po definiciji nosi “neposredne i teške učinke za svakoga”.

Na ruskim društvenim mrežama mogu se pronaći fotografije očitanja, koja su više od 17 puta lošija od prosjeka čak i u najzagađenijim gradovima Indije i Kine.

CNN piše da su velika područje prekrivena izmaglicom, a šumski požari se probijaju kroz šume, koje su suhe nakon tjedana vrućina. Požari su veliki, a vjetrovi jaki – dim putuje čak do Aljaske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here