Home Vijesti Sindikati: Prepustite škverove radnicima na 10 godina

Sindikati: Prepustite škverove radnicima na 10 godina

1139
3

U riječkom Brodogradilištu 3. maj danas su predstavnici sindikata, povjerenik SIK-a u 3. maju Vedran Sabljak, predsjednik Sindikata 3. maja Željko Maričić i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić potpisali Sporazum sastavljen u rujnu ove godine, kojim se Vladi predlaže da upravljanje škverovima prepusti radnicama. Sindikalisti su nezadovoljni naumom o privatizaciji brodogradilišta, sumnjaju u uspjeh takvog scenarija jer bi novi privatni vlasnik gledao, poručuju, isključivo vlastite interese.

Radnici predlažu da im se da rok od deset godina u kojem će posrnula brodogradilišta postaviti na čvrste temelje, a ukoliko u tome ne uspiju, da im se da mogućnost da se Sporazum raskine.

Sporazum, međutim, tek treba biti poslan Vladi, no teško da će ona na njega pristati. Argumenti sindikalista da im se brodogradilišta daju u ruke, svode se na gospodarsku i razvojnu važnost brodogradnje.

‘Sve domaće firme koje surađuju s brodogradilištima zarađuju, plaćaju poreze, pa radi multiplikacije u državnom proračunu ostaje ‘neto efekt’ znatno veći od subvencija koje se daju brodogradilištima. Deseci tisuća ljudi koji rade u brodogradilištima i u domaćim firmama koje s njima surađuju, imaju radna mjesto i sredstva za život, pa se ne gomilaju na ulicama ili na zavodima za zapošljavanje. Brodograđevni sustavi grade kadrovsko bogatstvo nacije sposobno za rješavanje najsloženijih gospodarskih i nacionalnih razvojnih projekata’, stoji između ostalog u Sporazumu o očuvanju hrvatske brodogradnje.

Sindikalisti upozoravaju da će se, ako privatizacija i uspije, teško zadržati brodograđevna djelatnost, otpuštat će se radnici, a sve to, zaključuju, vodi likvidaciji brodogradilišta, što bi bila šteta ne samo za zaposlene, nego za cijelu državu.

Predlažu da se dionice brodogradilišta zaposlenima ustupe po povlaštenim uvjetima ili da im se poklone uz već spomenuti uvjet da zaposleni u dogovorenom vremenskom roku dokažu da brodogradilištima mogu uspješno upravljati. Ako uspiju ostvariti cilj, država bi većinski paket dionica trebala ustupiti zaposlenima, što bi bilo, kažu, na korist svih.

Vladinu želju za privatizaciju nazivaju upitnom i pitaju se koji razlozi stoje iza inzistiranja na takvom modelu. (tportal)

3 COMMENTS

 1. Ma pazi bogati !
  Da im damo mukte škver na 10g. pa ako ne uspiju onda nikom ništa.
  Kad ste tako sigurni u uspijeh škvera što svi ne založite svu svoju imovinu kod banaka , dignite kredite svi pa ga lijepo kupite sami pa da vidim kako će te onda poslovati.Ionako ste napisali grafit ŠKVER RADNICIMA.
  Vlada mora ovo , Vlada mora ono….ma dosta mi vas je više , šta ste vi SVETE KRAVE , samo vama je teško u ovoj zemlji.
  Hoćete na ulicu ?
  Pa da onda mi, koji rmbačimo ko stoke u privatnom sektoru i punimo taj mršavi proračun od kojeg se MORA ali MORA uvijek i svake godine vama davati šleper love, ne možemo na posao ili moramo slušati vašu kuknjavu.
  U Zagreb gospodo škverani , pođite u Zagreb pa tamo naričite Jaci Brošarici.

 2. A da li su ministri založili svoju imovimu ?
  A zašto ne da ne upravljaju , radnici najbolje znaju tko dozvoljava plaćanje vanjskim dobavljaćima i izvođaćima radova cijene 10 % i više od realne.
  Radnici znaju koje poslovođe potpisuju dodatne radove koji nisu izvedeni itd.itd.
  Radnici neće sjesti u Upravu ali će naći ljude koji će znati što treba ućiniti.
  Na kraju krajeva kako su upropaštena mnoga poduzeća to ni pas s maslom ne može da proguta
  Pozdrav.

 3. Jedan zaposlenik 3. MAJA i ima primanja od recimo 3.500,00 kn. Drugi za potpuno isti posao je kod kooperanta ima plaću 5.000,00 kn. Na njemu je sigurno još zaradio i kooperant. Zašto 3. MAJ nije direktno zaposlio radnika i uštedi na onoj razlici koju dobiva kooperant, a i otkud ta razlika za potpuno isti posao ?. Do kada će javna tajna biti i sustavno i dobro isplanirano izvlačenje para iz državnih firmi ? …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here