Home Vijesti Skandal: Polančec radi za Končara

Skandal: Polančec radi za Končara

839
0

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec susreo se nedavno u Londonu s Dankom Končarom, investitorom zainteresiranim za preuzimanje svih hrvatskih brodogradilišta. Kako prenosi Večernji list, ova informacija potvrđena je iz više izvora uz napomenu da je tema susreta bila privatizacija škverova.

Apsolutno je neprimjereno da se osoba koja je pripremala projekt za tijela javne vlasti angažira na strani kupca. Riječ je o najočitijem sukobu interesa. Zakonski je propisano razdoblje od šest mjeseci u kojem dužnosnici ne smiju u privatni sektor, osobito ako su bili dio projekta – kazao je Z. Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala.

– To je klasičan sukob interesa. Osim što nije u skladu sa zakonom, mnogo je teži ekonomski aspekt – rekao je J. Kregar s Pravnog fakulteta.

Polančec bi trebao preuzeti savjetodavnu funkciju u Končarovu konzorciju Hrvatska brodogradnja, odnosno pomoći pri sastavljaju ponuda za natječaj u drugom krugu. Potvrdu ove informacije od nekadašnjeg potpredsjednika za gospodarstvo danas nismo uspjeli dobiti, a Končarovi zastupnici u Hrvatskoj, iako su najprije tvrdili kako do sastanka Končar-Polančec nije moglo doći jer je Končar u Južnoafričkoj Republici, na kraju su izjavili da ništa ne mogu “potvrditi niti demantirati”, odnosno da “takvom informacijom ne raspolažu”.

Polančec više nema nikakva utjecaja na odluku kome će drživa i hoće li uopće kome prodati brodogradilišta i u tom je smislu njegov susret s potencijalnim investitorom sasvim legalan, međutim, kao potpredsjendik Vlade Polančec je raspolagao s brojnim “povlaštenim” informacijama vezano za stvarno stanje svakog pojedinog brodogradilišta, a do tih podataka, koje on može ponuditi Končaru, niti jedan drugi potencijalni investitor u škverove ne može doći.

– Svatko nakon političke funkcije ima pravo na razvoj privatne karijere pa tako i Damir Polančec. Ne vidim ništa sporno u tome da on Končaru, koji je zaista jedan od najozbiljnijih kupaca od samog početka, pomogne sastaviti ponudu – kazao je danas jedan od bliskih suradnika D. Polančeca iz Ministarstva gospodarstva.

Priče da Danko Končar kod Polančeca ima “poseban tretman” krenule su u vrijeme prije prvog kruga prodaje. Govorilo se čak i da je on Polančecov favorit. Polančec je to najoštrije demantirao, ali je naširoko hvalio rudarskog poduzetnika, čak je za jedne dnevne novine pokušao relativizirati njegovih osam godina u zatvoru zbog gospodarskog kriminala u vrijeme Jugoslavije.

– Danko Končar je poduzetnik koji želi ulagati u nešto što mnogi procjenjuju kao neperspektivno, a ja dijelim njegovo mišljenje da hrvatska brodogradnja ipak ima perspektivu. S obzirom na situaciju na globalnom tržištu i nužnost restrukturiranja brodogradnje kroz privatizaciju, Končar je za mene izuzetno važan i dat ću mu svu moguću podršku i logistiku kako bismo zajednički uspješno restrukturirali našu brodogradnju – izjavio je svojevremeno za Novi list tada potpredsjednik Vlade.(večernji list/rijekadanas)

Previous articlePištoljem nehotice ozlijedio 26-godišnjaka
Next articleBandić: Pobjeđujem Josipovića i u Rijeci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here