Home Najnovije Škola za 21. stoljeće? Možda u Finskoj! U Rijeci se u školi...

Škola za 21. stoljeće? Možda u Finskoj! U Rijeci se u školi održavaju mise!

2197
4
Say cheeese!

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, obrazovnoj ustanovi Republike Hrvatske, prošli tjedan se u Svečanoj dvorani održala večernja sveta misa “s nakanom uspješne školske godine i ozdravljenja Ravnateljice”! Da, dobro ste pročitali: u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, obrazovnoj ustanovi Republike Hrvatske, prošli tjedan se u Svečanoj dvorani održala večernja sveta misa!

Kako stoji na službenim facebook stranicama PSHG, “Učenici izbornog programa vjeronauka i fakultativne nastave “Skauti i škola” našli su se u večernjem terminu u 19h kako bi slavili svetu misu u Svečanoj dvorani dr. Izdidora Kršnjavija. Svetu misu predvodio je župnik mr.vlč. Siniša Vujčić, a na nakanu uspješne školske godine. Župnik Vujčić posebno je, zajedno sa sušačkim gimnazijalcima i vjeroučiteljem, molio i za ozdravljenje ravnateljice Đudite Franko i njezin brz povratak u školu. Svetu misu glazbeno je animirao skautski slavljenički bend, a čitači su bili maturanti gimnazije i bivši učenici naše škole.”

Na stranu sad što dvorana nosi ime dr. Izidora Kršnjavija, a ne Izdidora, kako piše u objavi na službenoj stranici škole, a što zna svaki bivši i sadašnji učenik PSHG. Inače, objava je upotpunjena fotografijama sa svete mise (održane u svečanoj dvorani državne škole), na jednoj od njih je selfie s oltara (može li se u ovom slučaju reći sa školskog oltara?) učitelja vjeronauka PSHG Marina Miletića sa svećenicima, katoličkim skautima i ostalim sudionicima mise (održane u svečanoj dvorani škole).

Ova objava privukla je mnogo komentara od kojih je većina negativna. Neki od njih su u međuvremenu pobrisani, a učitelj vjeronauka Marin Miletić, koji inače i administrira službenu facebook stranicu PSHG, ocijenio je uklonjene komentare vulgarnima i “nekorektnima u svojoj manipulativnosti”.

S obzirom da u Rijeci postoji 21 župa i isto toliko, a i više, crkava, s obzirom da u Rijeci postoji katolički vrtić, katolička osnovna škola i katolička srednja škola, za očekivati bi bilo da je tu večer prošlog tjedna bar jedan od tih prostora namijenjenih obavljanju katoličkih vjerskih obreda bio slobodan pa nije jasno zašto je sveta misa održana u prostoru državne škole, na mjestu koje po definiciji nije mjesto bogoslužja? Prema Zakonu o položaju vjerskih zajednica prostori namijenjeni obavljanju vjerskih obreda su nepovredivi. Po istom zakonu Crkva ima pravo osnivati svoje škole pa nije jasno zašto pored svih svojih nepovredivih prostora i svojih škola kojima je Crkva osnivač učitelj vjeronauka organizira i održava svetu misu baš u prostoru državne/sekularne škole? I još važnije pitanje – tko je to odobrio? 

S tom mišlju uputili smo upit na adrese PSHG, Odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ, kao osnivača srednjih škola na području županije te Ministarstva odgoja i obrazovanja. Zanimalo nas je tko je odobrio održavanje svete mise u prostorima državne škole, krši li se time načelo sekularnosti države i odvojenosti države i Crkve te je li zatražena dozvola osnivača, odnosno Županije ili resornog ministarstva.

Glasnogovornica županije Ermina Duraj potvrdila nam je da će uskoro stići izjava pročelnice Edite Stilin te napomenula da Županija kao osnivač brine o održavanju škole u smislu osiguranja materijalnih uvjeta, uređenja prostora i drugo, a da je za provođenje programa u školama nadležno Ministarstvo te da ravnatelji upravljaju školama zajedno sa školskim odborima. Iz ministarstva još nije stigao nikakav odgovor.

Jasna Buketa, prof. hrvatskog jezika i zamjenica ravnateljice PSHG u društvu nadbiskupa Devčića (izvor: hospicij-marijakozulic.hr)

Iz PSHG je stiglo očitovanje Jasne Buketa, zamjenice ravnateljice (ravnateljica je na bolovanju), koja je odabrala ne odgovoriti na naša konkretna pitanja već je odlučila iskoristiti svoje očitovanje da nahvali svog kolegu iz zbornice, učitelja vjeronauka, gospodina Marina Miletića, iako nitko nije sumnjao u njegov predan rad s učenicima koji pohađaju vjeronauk. Samo smo htjeli saznati tko je i zašto odobrio služenje svete mise u državnoj školi!

Vjerske zajednice u Hrvatskoj imaju sve slobode zajamčene zakonom, koji jasno sve definira, potreba da se misa dovede u državnu školu je bahato nametanje i ulaženje u prostor tuđih sloboda. U iščekivanju odgovora nadležnih institucija možemo se samo zapitati živimo li u crkvenoj državi ili je li možda Katolička crkva državna crkva? (SP)

 

 

 

 

 

Previous articleRiječka publika odlučila: Falstaff je najbolja predstava prošle sezone
Next articleMISA U ŠKOLI: Selfie s mise u PSHG izbrisan, zamjenica ravnateljice osniva povjerenstvo za fejs

4 COMMENTS

 1. Samo mađarski porezni obveznici moraju za aktivnosti Crkve smoći više nego hrvatski dok su druge zemlje katoličke tradicije znatno manje galantne. Nekoga će to zaprepastiti, ali država Irska vjerske organizacije uopće ne financira.

  Podaci o »porezu« za religiju kod nas su samo djelomično poznati. Vlada i ministarstva daju za razne potrebe Crkve plus nastavu vjeronauka u školama više od milijardu kuna godišnje, a neki istraživači tvrde da im još toliko uplate županije, gradovi i općine kao tijela lokalne vlasti. Nakupi se, izgleda, skoro dvije milijarde kuna.

  Istodobno, država je za znanost u ovoj godini namijenila 220 milijuna kuna. Oko 90 milijuna od toga ide za istraživanja, a skoro 30 milijuna pojede hladni pogon. Ako se netko pita zbog čega smo na svim drugim ljestvicama osim ove loši ili najgori, eto mu jednoga od odgovora. Znanost za državu vrijedi deset puta manje nego Katolička crkva.

 2. Ništa čudno za školu u koju se zadnje 23 godine zapošljava isključivo preko HDZa i Crkve. Od najbolje do najgore gimnazije u Rijeci po svim pokazateljima. Molim novinara neka provjeri.

 3. KATOLIČKI ZLOČIN

  POZIVAM POTOMKE STEPINČEVIH KOLJAČA ,DA NE ARLAUČU I TRAŽE OSTATKE SVOJIH KRVOLOČNIH OČEVA I DJEDOVA VEĆ DA SE KAJU I STIDE NJIHOVIH NEDJELA I NEKA SE NE BAVE ARHEOLOGIJOM,ISKOPAVANJEM SVOJIH KRVOLOČNIH OČEVA I DJEDOVA I DA IH GLORIFICIRAJU ,JER SU ONI BILI I OSTALI CIVILIZACIJSKA SRAMOTA JER SU BILI KRVOLOČNE ZVJERI U SLUŽBI KRVOLOČNE STEPINČEVE CRKVE !

  PA IM PORUČUJEM ,ODMAH OBIĐITE STRATIŠTA SURMANCE ,ŠARANOVU JAMU ,DANICU, JASENOVAC,OTOK RAB I PAG I NAJNOVIJE TUĐMAN-ŠUŠKOVA ZLOČINAČKA STRATIŠTA:PAKRAČKU POLJANU,VUKOVAR, RUKAVCE KUPE I KORANE,SISAČKE ZATVORE ,ZAGREBAČKI VELASAJAM, KULINE ,LORU ,ČPALJINU,AERODROM ,DRETELJ, GABELU I DA SE JEDNOM ZAUVJEK UVJERITE U ZLOČINAČKA DJELA SVOJIH OČEVA I DJEDOVA,

  A NAJVEĆU ZASLUBGU ZA TE KRV OLOČNE ZLOČINE IMAJU ,U PRVOM REDU,HERCEGOVAČKI FRANJEVCI , IZ ŠIROKOG BRIJEGA, USKOG RAZUMA I NISKE SVIJESTI!!!

  PA ME interesira jesu li franjevci ,zločinačka stepinčeva vojska iz II svjhetskog rata u hercegovini ,otkrili koliko zločinačkih stratišat su napravili njihovi sljedbanici ,stepinčevi križari,koljAČI .

  RELIGIJA ,KAO IDEOLOGIJA,je prevladana i vjera i uvjerenje i organizacija ,ona je prošlost koju će moderna tehnologija i ,naravno visoka samosvijest ,ona hegelovska samosvijet ,poslati ju u ropotarnicu ljudske sramote.

  PA PREMA TOME SVI PRAVI HRVATI I SVI GRAĐANI B IH KOJI SU SVBIJESNI SEBE I SV IJETA U KOJEM ŽIVE , A POTOMCI SU ANTIFAŠISTIČKIH BORACA ,A NE ALTAJSKO-MONGOLSKE SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA, POTMCI STEŠPINČEVSKIH DRAKULA I VAMPIRA ,SU GLASDOVALI ZA DRUGA KOMŠIĆA KAO PRAVOG SLJEDNIKA ANTIFAŠISTIČKE IDEJE ,IDEJE SAMOUPRVLJANJA MODERNE DRŽAVE ,PA POBUNE ,PROTESTI I SVA DRUGA OKUPLJANJA DILJEM HERCEG POSKOČIJE,ILI NEKA STUDENTSKA OKUPLJANJA SU USTAŠOIDNO STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA UNAPRED OSUĐENI KA DEKADENTNA OKUPLJANJA KATOLIČKOG ZLOČINAČKOG DUHA I NAUMA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here