Home Sport Slavni košarkaški trener koji je danas preminuo bio je unuk Nikole Tesle!

Slavni košarkaški trener koji je danas preminuo bio je unuk Nikole Tesle!

2151
0

Slavni srpski košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je jutros u Beogradu. Iako se nikada nije želio hvaliti time, jednom je prilikom otkrio da mu je Nikola Tesla djed.

– Radije ne bih, ali hajde. Jednom sam bio stavljen u televizijski žiri kada Dejan Tomašević ulazi s gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. Što je? Nikola Tesla, po Mandićevoj majčinskoj liniji, doista je došao do mog djeda. Otac moje bake Olge, pa su moj pradjed Trivun i Teslina majka Đuka bili rođena braća i sestre. U njegovom muzeju u Beogradu nalazi se pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. Ona glasi: “Dragi brate, molim te, moj Milenko je isti ti i on će studirati elektrotehniku ​​kao ti” “. Zatražila je pomoć, bila su to teška vremena 1930 -ih, a Tesla se pobrinuo za njih. I da se vratim na taj dukat s početka priče. Kad su se rodile moje dvije sestre i brat, Tesla im je dao zlatne dukate, jedino što nisam dobio bilo je to što sam rođen u listopadu 1943., a Tesla je te godine umro na Božić. Zašto nerado govorim o tome? Mislim da je ružno i nepristojno bilo tko imati takvog genija po bilo kojoj osnovi. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome govorio u Grčkoj, sramio sam se to spomenuti godinama.

Dušan Ivković rođen je 1943. u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Cijelu igračku karijeru proveo je u Radničkom iz Crvenog križa, gdje je započeo veliku trenersku karijeru.

Nakon rada s juniorima Radničkog prešao je u Partizan koji je vodio dvije godine i osvojio prve trofeje u karijeri. 1979. s Partizanom je osvojio trostruku krunu (prvenstvo i Kup Jugoslavije, kao i Međunarodni kup Radivoja Koraća).

Godine 1980. iz Partizana odlazi u grčki Aris, gdje je također ostao dvije godine. Nakon Potroma slijedi povratak u njegov Radnički, a zatim trogodišnje epizode u Šibeniku i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK. Vodio je i Panionios, AEK, Dinamo iz Moskve i Anadolu Efes, kada su klubovi u pitanju, a bio je i izbornik jugoslavenske reprezentacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here