Home Vijesti Slovenci: ‘Prognoza za iduće dane nije nimalo ohrabrujuća. Vremenska fronta koja će...

Slovenci: ‘Prognoza za iduće dane nije nimalo ohrabrujuća. Vremenska fronta koja će nam stići sa zapada bit će izraženija i opasnija’

334
0

Najviše oborina u protekla 24 sata izmjereno je na sjeverozapadu i jugu Slovenije. Više od 150 mm kiše palo je na Voglama (165 mm) i Osilnici (153 mm). U slovenskoj Istri najviše je oborine palo u Portorožu (63 mm), piše 24ur

Tijekom prolaska hladne vremenske fronte prolazno je zapuhao sjeverni vjetar koji je ohladio atmosferu. U nizinama smo sredinom dana mjerili brzine uglavnom do oko 50 km/h. Na Kredarici je već noću izmjeren najjači udar vjetra u posljednja 24 sata (166 km/h), objavili su meteorolozi Agencije za okoliš RS (Arso).

Listopad je završio rekordno toplim, no prognoza za iduće dane nije nimalo ohrabrujuća, javlja 24ur. Vremenska fronta koja u petak navečer stiže sa zapada bit će nešto izraženija i opasnija nego što je bila proteklih dana. Najviše oborina ponovno će biti uz izraženije barijere u zapadnoj i južnoj Sloveniji.

Tijekom prolaska hladne vremenske fronte prolazno je zapuhao sjeverni vjetar koji je ohladio atmosferu. Danas je vrijeme bilo lijepo, no potonje neće dugo potrajati jer će nas već danas s jugozapada zahvatiti naoblaka, a kiša će već poslijepodne i navečer početi padati u zapadnoj i djelomično središnjoj Sloveniji.

Prognoza za iduće dane nije nimalo ohrabrujuća. Kako sve pokazuje, vremenska fronta koja će nam u petak navečer stići sa zapada bit će nešto izraženija i opasnija nego što je bila proteklih dana.

Najviše oborina ponovno će biti uz izraženije barijere u zapadnoj i južnoj Sloveniji. Na području Snežnika, na širem području Julijskih Alpa te ponegdje u zapadnom predalpskom gorju može pasti više od 200, lokalno i blizu 300 litara kiše po četvornom metru u samo nekoliko dana. Rijeke će porasti i vjerojatno poplaviti. U većem opsegu, neka krška polja postat će i jezera.

Raznolika vremenska zbivanja dodatno će začiniti vjetar. U gorju najjači udari jugozapadnjaka u noći s četvrtka na petak mogu prelaziti 150 kilometara na sat.

Zatišje slijedi u subotu, kada će se opet pojaviti barem malo sunca, no na zapadu će i taj dan povremeno biti slabe kiše. U nedjelju nas čeka prolazak još jedne vremenske fronte koja će opet najobilnije oborine donijeti zapadnoj Sloveniji, na sjeverozapadu opet može pasti oko 100 mm kiše.

Jučer je na najvišem slovenskom cestovnom prijevoju Vršič zabijelio snijeg. Snježna granica spustila se do visine od oko 1400 metara. Fotografije u nastavku, koje je objavio portal Meteoinfo, svjedoče o prekrasnom prvom studenom jutru na Kredarici, piše 24ur.

Previous articleUEFA odredila kaznu reprezentaciji zbog ustašovanja u Rijeci i Osijeku!
Next article(VIDEO) Jedino je Armada burnije od BBB-a proslavila Kanekov gol: ‘To će biti šlager HNL jeseni’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here