Home Vijesti Slovenija objavila kad uvodi kontrole na granici: Nudili smo Hrvatskoj pomoć, odbili...

Slovenija objavila kad uvodi kontrole na granici: Nudili smo Hrvatskoj pomoć, odbili su!

470
0
Foto 24 sata

Slovenska vlada donijela je odluku o uvođenju privremenog nadzora na granici s Hrvatskom i Mađarskom, najavljujući suspenziju Schengenskog sporazuma kao odgovor na povećanu procjenu terorističke opasnosti u zemljama Europske unije. Odluka stupa na snagu od subote i planira se da će trajati najmanje deset dana.

Prema neslužbenim informacijama koje su prenijeli slovenski mediji, novi sustav nadzora planira se provoditi selektivno. Državljani Europske unije moći će nesmetano prelaziti sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja moći koristiti samo određene cestovne i željezničke prijelaze. Na tim prijelazima očekuju se policijske provjere.

Među navedenim graničnim prijelazima za državljane trećih zemalja spominju se Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja (cestovni) te Hodoš, Lendava i Dobova (željeznički). Korištenje drugih graničnih prijelaza od strane državljana trećih zemalja smatrat će se prekršajem.

Ministar unutarnjih poslova Slovenije, Boštjan Poklukar, izjavio je da je ovo privremena mjera koja se uvodi kao odgovor na potencijalnu terorističku prijetnju i organizirani kriminal. Detalji odluke bit će objavljeni kasnije, a ministar se očekuje da će dati službenu izjavu oko 15 sati.

Ova odluka uslijedila je nakon što je i Italija obavijestila Sloveniju o namjeri uvođenja graničnih kontrola s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova, Matteo Piantedosi, istaknuo je da je glavni cilj ovih privremenih mjera prevencija terorizma i suzbijanje organiziranog kriminala.

Situacija se dodatno zakomplicirala najavom sastanka ministara unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske koji će se održati sljedeći tjedan u Trstu. Jedno od otvorenih pitanja je prisutnost Frontexa na schengenskoj granici, a Hrvatska se odbila složiti s njihovom prisutnošću. Iako su Slovenija i Italija više puta upozorile Hrvatsku na potrebu bolje zaštite schengenske granice, Zagreb je odbio prihvatiti ponuđenu pomoć i tvrdi da dobro kontrolira vanjsku granicu Schengena.

Očekuje se daljnji razvoj situacije na granici između Slovenije i Hrvatske, a sastanak ministara unutarnjih poslova idućeg tjedna mogao bi donijeti nove smjernice u rješavanju ovog problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here