Home Vijesti Slučaj Brodomaterijal: Kurobasa ignorira nalog Visokog trgovačkog suda, država oštećena za 50...

Slučaj Brodomaterijal: Kurobasa ignorira nalog Visokog trgovačkog suda, država oštećena za 50 milijuna kuna?

1564
2

Predsjednik Trgovačkog suda Miljenko Kurobasa oglušio se na nalog zamjenice predsjednika Visokog trgovačkog suda koja ga je zadužila da se u roku od 8 dana očituje na otvoreno pismo bivšeg direktora Brodomaterijala Frane Trošelja. On je u otvorenom pismu upozorio na deset godina odugovlačenja stečaja Brodomaterijala na kojem banke ostvaruju enormnu dobit na račun stečajne mase oštećujući na taj način državnu imovinu i male dioničare.

‘Vjerujem da će vam biti vrlo teško demantirati moje otvoreno pismo i činjenicu da se u stečaju Brodomaterijala deset godina nije unovčilo zemljište na Kukuljanovu za kupnju kojeg vlada veliki interes, a na kojem Zagrebačka banka 10 godina kao ovrhovoditelj kamatari zateznom kamatom od 28% godišnje, kao i opravdati desetgodišnje trajanje stečajnog postupka’, navodi Trošelj u svom najnovijem pismu Miljenku Kurobasi nakon što je istekao rok od 8 dana za Kurobasino očitovanje na koje se predsjednik riječkog Trgovačkog suda naprosto oglušio.

Kao najodgovornije za odugovlačenje stečaja na kojem privatne banke ostvaruju enormne ekstraprofite na račun državne imovine, Trošelj smatra upravo Trgovački sud u Rijeci koji nije u propisanom roku završio stečajni postupak i sproveo ovrhu Zagrebačke banke. Međutim, među najodgovornije Trošelj navodi i pokretača stečaja Grad Rijeku koji je kao najveći vjerovnik mogao prisiliti stečajnog upravitelja da ne odugovlači stečajni postupak i provede ovrhu Zagrebačke banke. Odlukom riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Grad Rijeka je svoja potraživanja u iznosu od 24 milijuna kuna prodao Privrednoj banci. PBZ se vrlo brzo naplatila te na osnovu tih potraživanja stekla pravo na dodatnih 20 milijuna kuna zateznih kamata koje su umjesto privatnoj banci trebale pripasti gradskom proračunu. Ovom prodajom, umjesto Grada Rijeke glavni vjerovnik uz Zagrebačku banku postaje upravo PBZ od koje je ovisilo da li će se sazvati skupština vjerovnika. A ona nije sazvana 8 godina što je nezabilježeno u stečajnoj praksi.

Kome će pripasti 50 milijuna kuna?

Trošelj tvrdi kako i dan-danas postoji veliki dio neunovčenih nekretnina Brodomaterijala koje vrijede oko 50 milijuna kuna:

1. 27.000m2 zemljišta u Industrjskoj zoni Kukuljanovo
2. 680m2 uredskog prostora u Rijeci (Ul A.Barca)
3. 282m2 poslovnog prostora u robnoj kući krk
4. 145m2 uredskog prostora u Puli
5. 82m2 uredskog prostora u Zagrebu u Savskoj ulici

Bivši direktor Brodomaterijela upozorava da se kamata PBZ-a i Zagrebačke banke približava iznosu od 50 milijuna kuna te postoji opasnost da taj ekstra profit ‘pojede’ cjelokupnu preostalu imovinu Brodomaterijala, odnosno države i malih dioničara. Da bi se spriječilo pogodovanje Zagrebačkoj banci i PBZ-u, Trošelj u najnovijem otvorenom pismu Miljenku Kurobasi predlaže da Trgovački sud odnosno stečajni upravitelj podnese tužbu protiv Zagrebačke banke i da ne saziva ročište tzv nižeg reda kako bi spriječio Privrednu banku da naplati kamatu, odnosno ostvari ekstra profit od gotovo 30 milijuna kuna. (rd)

Previous articlePrijeteći nožem opljačkao kladionicu
Next articleGradonačelnik u Novom Sadu sudjelovao u obljetnici koju u vlastitom gradu ignorira

2 COMMENTS

  1. Gospodo novinari, izvolite kontaktirati ministarstvo pravosuđa i upitati kakvi sistemi kontrole postoje iznad osobe po imenu Kurobasa, ako je čovjek pao pod nečiji utjecaj il ne radi savjesno svoj posao KAD I TKO BI GA TREBAo DOVEST U RED?!??!?!!? GDJE SU DRŽAVNE INSTITUCIJE? GDJE JE REVIZIJA POSLOVANJA BANKE KOJA NABIJA KAMATU OD 28 POSTO?!?!?!?!?

  2. Zar u Hrvatskoj ne postoji institucija koja onemogućuje tako visoku kamatu od 28% kojom banka lihvari u stečajnom postupku i uništava imovinu dioničara, pa tako i državu. I to sve uz blogonakloni nadzor pravosuđa. To čine strane banke, iz Europe, u koju mi hrlimo zbog vladavine prava!!! Živila Europa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here