Home Kolumne Gradonačelnik u Novom Sadu sudjelovao u obljetnici koju u vlastitom gradu ignorira

Gradonačelnik u Novom Sadu sudjelovao u obljetnici koju u vlastitom gradu ignorira

1204
3

1.veljače 1748. godine carica Marija Terezija poveljom je Novom Sadu dodijelila status slobodnog kraljevskog grada i ime koje i danas nosi. Taj dan je ujedno i dan grada Novog Sada, što je i bio povod okupljanju 18 gradonačelnika gradova prijatelja Novog Sada. Među pozvanim gradonačelnicima bio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je u glavnom gradu Vojvodine potpisao inicijativu za formalnim uspostavljanjem prijateljske suradnje dvaju gradova.

Ono što posebno upada u oči je da Novi Sad ima povijesni dokument gotovo identičan dokumentu kakav ima i Rijeka. Marija Terezija dodijelila je povelju gradu Novom Sadu kojim on postaje slobodni kraljevski grad, i tim povijesnim aktom širom se otvaraju vrata ubrzanog razvoja grada i regije. Otac Marije Terezije, car Karlo VI., dodjeljuje isti takav akt Rijeci i Trstu 1719. proglasivši ih slobodnim carskim lukama sa svim povlasticama koje ta povelja nosi. Od tog trenutka započinje, kako za Trst tako i za Rijeku, nezaustavljiv privredni napredak, te ovi gradovi postaju dominantna ekonomska i pomorska snaga istočnog Jadrana u narednim stoljećima. Upravo ova povelja je u povijesnom smislu najzaslužnija za razvoj Rijeke.

2009. godine navršilo se 290 godina od dodjele ove povelje Trstu i Rijeci. I dok je Trst na dostojan način obilježio ovu značajnu povijesnu obljetnicu, aktualna riječka vlast nije učinila ništa kako bi se obilježio ovaj vrijedan jubilej. Je li u pitanju zaborav, neznanje, nezainteresiranost ili možda ideološki razlog, odgovoriti bi trebao upravo riječki gradonačelnik.

Da stvar bude gora, Rijeka 2009. godine nije obilježila ni 350. godina gradskog grba koji je gradu dodijeljen poveljom od strane cara Leopolda. Umjesto toga, grad se pobrinuo da se te godine znanstvenim skupom u Gradskoj vijećnici obilježi 90 godina od ulaska Gabriellea D’Annunzija u Rijeku, odnosno njegove okupacije Rijeke, te pljačkanja i uništavanja grada od strane njegovih ardita.

Prošle 2010. godine navršilo se 480. godina od prvog riječkog Statuta iz 1530. godine. I taj značajan povijesni datum i pravni akt nije obilježen od strane aktualne gradske uprave. Međutim, organizirala se izložba opet posvećena D’Annunziju i njegovom odlasku iz Rijeke prije 90 godina, prilikom kojeg je razorio grad uništivši sve mostove na Rječini.

Novi Sad je proslavio ovaj značajan datum iz svoje povijesti na dostojan i primjeren način kao što to čine i svi ostali gradovi u Europi. Nažalost, to nije slučaj i u našemu gradu, gdje se povijest, povijesne ličnosti, identitet i povijesna baština nedovoljno valoriziraju, potiskuju i zanemaruju. Ove značajne povijesne obljetnice za Rijeku, kad već nisu bile obilježene od strane onih kojima je to dužnost i koji su za to plaćeni, dostojno su obilježene predavanjima u organizaciji udruge Slobodna država Rijeka.

Nezainteresiranost, neznanje i averzija prema riječkoj povijesti su nešto što je nedopustivo za bilo koju gradsku upravu pa tako i za ovu sadašnju. I zato svaka čast Novom Sadu, a Obersnelu palac dolje.
(Predrag Miletić)

Previous articleSlučaj Brodomaterijal: Kurobasa ignorira nalog Visokog trgovačkog suda, država oštećena za 50 milijuna kuna?
Next articleCammeo optužen za utaju poreza

3 COMMENTS

  1. ma sve pod tepih… pa ovaj grad je star 65 godina sada ide u 66-u … sve sta je bilo prije nego sta su ovi dosli na vlast uopce ne postoji… i oni su zasluzni za sve…
    ali dobro … ko pod drugim jamu…. ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here