Home Vijesti Slučaj torpedo: Peranić pitao konzervatore zbog čega ne koriste ovlasti

Slučaj torpedo: Peranić pitao konzervatore zbog čega ne koriste ovlasti

1307
1

Nakon što je urušavanje dijela krova lansirne rampe torpeda izazvao bijes gradske javnosti koja desetljećima prati propadanje najznačajnijeg spomenika riječke industrijske baštine, danas je reagirao i predsjednik Odbora za kulturu Gradskog vijeća te predsjednik Kluba Liste za Rijeku Zvonimir Peranić.

On je najavio sjednicu Odbora za kulturu na tu temu te postavio pitanja pročelnici riječkog konzervatorskog odjela Biserki Dumbović-Bilušić. Naime, u izjavi za današnji Novi list, Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave, u čijem je vlasništvu lansirna rampa ustvrdio je kako Lučka uprava niti nakon najnovijeg urušavanja ne može ništa učiniti bez naloga Konzervatorskog odjela u Rijeci. Opovrgnula ga je pročelnica riječkog konzervatorskog odjela Dumbović-Bilušić koja ističe kako je Lučka uprava unatoč naporima Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela ne čini ništa na zaštiti kulturnog dobra čiji je vlasnik, čak ni tada kada su joj je za tu namjenu osigurana potrebna sredstva.

Lučka uprava Rijeka nezainteresirana za kulturno dobro, Konzervatori ih ne žele natjerati da poštuju Zakon

Peranić se nakon svega obratio Dumbović-Bilušić s pitanjima zašto se ne primjenjuju ovlasti Konzervatora koja propisuje Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisuje u slučaju da se vlasnik kulturnog dobra prema njima ne postupa s dužnom pažnjom i redovito ih ne održava. Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Konzervatori u takvim situacijama mogu ili izvesti potrebne radove na račun vlasnika ili pokrenuti postupak kojim bi bio imenovan privremeni skrbnik objekta. Međutim, niti u slučaju lansirne rampe torpedo niti zgrade Teatro Fenicea, nadležne službe se ne usuđuju preuzeti ovlasti koje im propisuje Zakon. Slučaj lansirne rampe dodatno komplicira činjenica da su i vlasnik, odnosno Lučka uprava, i Konzervatori, pod kapom države – Ministarstva prometa i Ministarstva kulture.

Zvonimir Peranić

– Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisuje (članak 20) kako je ‘vlasnik kulturnog dobra dužan postupati s kulturnim dobrom s dužnom pažnjom, a osobito ga čuvati i redovito održavati’. Iz svega je razvidno da u slučaju Lučke uprave Rijeka to nije tako, a to proizlazi i iz vaše izjave objavljene u Novom listu 19.lipnja 2019.
Isti Zakon propisuje (članak 21) da nadležno tijelo rješenjem utvrđuje mjere za zaštitom kulturnog dobra, a ako ih vlasnik ne provede, ‘provest će ih nadležno tijelo o trošku vlasnika’.
Nadalje, članak 31. Zakona propisuje i da nadležno tijelo može donijeti rješenje kojim utvrđuje da vlasnik kulturnog dobra ne postupa s kulturnim dobrom s dužnom pažnjom, a u kojem slučaju kulturnom dobru treba biti određen privremeni skrbnik, ističe Peranić.

Također, Peranića zanima je li nadležno tijelo, odnosno konzervatori, do sada donosilo mjere za zaštitom kulturnog dobra lansirne rampe torpedo.
– Jesu li se stekli uvjeti za donošenja rješenja u smislu članka 31. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kako bi se provelo imenovanje privremenog skrbnika? Ukoliko nisu, koje su okolnosti potrebne kako bi se stekli takvi uvjeti, pita se Peranić u dopisu šefici Konzervatorskog odjela.

1 COMMENT

  1. Ovo remek djelo naše industrijske baštine nismo znali sačuvati. Znači da na odgovornim mjestima imamo nesposobne osobe, a uz to i ne vole Rijeku. Navedeni su sve učinili da se zaboravi da je Rijeka bila vodeći grad u ovom dijelu Europe po tehničkoj znanosti. Ova rampa nam puno više znači od broda Galeb za kojeg je izdvojeno milijune kuna. A taj brod su proizveli talijani u njihovom brodogradilištu. A torpedo je izum i Riječanina Ivana Lupisa prije cca 150 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here