Home Mozaik Slučaj tvrtke koja i robote mora pustiti da se odmaraju nedjeljom

Slučaj tvrtke koja i robote mora pustiti da se odmaraju nedjeljom

200
0
pexels alex knight 2599244

Tegut, njemački lanac supermarketa koji je prije četiri godine pokrenuo desetke potpuno automatiziranih trgovina, započeo je pravnu bitku protiv načela sadržanog u ustavu: obveze

Nedjeljni odmor je svetinja za svaku vrstu radnika, pa makar ovaj bio i robot. Ovo je bizaran slučaj koji uključuje Tegut, njemački regionalni lanac supermarketa koji je prije četiri godine pokrenuo svoje potpuno automatizirane trgovine bez ljudskog osoblja. Unatoč nedostatku muškaraca i žena, tvrtka je morala započeti pravnu bitku protiv načela sadržanog u njemačkom ustavu: nedjeljni odmor. Možda se čini apsurdnim, ali prema zakonu koji je na snazi ​​u Njemačkoj, čak i roboti prodavači koji rade u trgovinama Tegut moraju odmarati nedjeljom.

Njemačka, nedjeljni odmor i za robote

Ukratko, bilo da se radi o ljudskim bićima ili automatiziranom osoblju, u Njemačkoj većina poduzeća mora ostati zatvorena nedjeljom, a sudovi su potvrdili ovu zabranu. Odluka koju je osporio Thomas Stäb, član uprave Teguta, intervjuiran za Financial Times: “To je apsolutno groteskno. Naše male robotske trgovine su u osnovi automati za prodaju na koje zabrana ne bi trebala utjecati.”

Zakon isti za sve: rad nedjeljom je zabranjen

Lanac ima oko 300 tradicionalnih supermarketa i 40 potpuno automatiziranih mini-trgovina. Bio je prisiljen poštivati ​​presudu koju je prošlog prosinca donio Regionalni upravni sud Hessea, prema kojoj se “Sonntagsruhe” mora poštivati ​​čak i ako nema ljudskih radnika . Sudci su rekli da mala samoposlužna trgovina, s obzirom na to da se kvalificira kao “trgovina”, mora biti u skladu s propisima o radnom vremenu. Smještene u montažnim drvenim kontejnerima koji podsjećaju na veliku bačvu s travnatim krovom, Tegutove samoposlužne trgovine nude gotovo 1000 artikala koji se smatraju neophodnima za svakodnevni život. To su mlijeko, maslac, svježe voće i povrće, kao i kondome i testove za trudnoću. Tijekom tjedna osoblje je u trgovinama nekoliko sati dnevno, no nedjeljom intervencija djelatnika nije potrebna.

Tegutova pravna bitka

Pravnu bitku pokrenuo je njemački sindikat usluga poznat kao “Verdi” nakon otvaranja prve automatizirane trgovine u Fuldi prije četiri godine. Sindikat se suštinski protivi nedjeljnoj kupovini. Zalaže se da maloprodajno osoblje, koje se ionako mora nositi s vrlo fleksibilnim radnim vremenom tijekom ostatka tjedna, treba nedjelju kao zajamčeni slobodan dan za druženje s obitelji i prijateljima. Sindikat je također zabrinut zbog mogućih “domino efekata” na fizičke radnike. Tegutovi suparnici mogli bi uskoro početi lobirati za daljnju liberalizaciju pravila nedjeljne kupnje, rekao je sindikalist.

Presuda

Kako su trojica sudaca tvrdila u svojoj presudi, slobodne nedjelje u Njemačkoj nisu samo zaposlenje, već imaju i kršćanske korijene koje je prije više od 1700 godina stvorio rimski car Konstantin Veliki. Nedjeljni odmor upisan je u njemački ustav od 1919. godine i potvrdio ga je Ustavni sud u presudi iz 2009. godine. I protestantska i katolička crkva sklopile su neobičan savez s moćnim njemačkim sindikatima kako bi godinama branile status quo i vodile kampanju protiv otvaranja automatiziranih trgovina nedjeljom. U ožujku je savez poticao svećenike da kritiziraju trgovine u svojim tjednim propovijedima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here