Home Vijesti Snimljeni razgovori vagnerovaca: “Htio se predati. Uhvatili su ga i odsjekli mu...

Snimljeni razgovori vagnerovaca: “Htio se predati. Uhvatili su ga i odsjekli mu *uda”

82
0

Borci skupine Wagner postali su jednokratno pješaštvo tijekom ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe do kojeg je došao CNN pokazuje koliko su zapravo bili učinkoviti oko grada Bahmuta i koliko se protiv njih teško boriti.

Wagner je privatna vojna kompanija kojom upravlja oligarh Jevgenij Prigožin, koji je bio vrlo vidljiv na prvim linijama posljednjih tjedana i uvijek brzo prisvaja zasluge za rusko napredovanje. Wagnerovi borci intenzivno su sudjelovali u zauzimanju Soledara, nekoliko kilometara sjeveroistočno od Bahmuta, te područja oko grada.

Ukrajinsko izvješće iz prosinca 2022. zaključuje da Wagner predstavlja jedinstvenu prijetnju iz neposredne blizine, čak i kad trpi izvanredne gubitke. “Smrt tisuća Wagnerovih vojnika nije važna za rusko društvo. Jurišne skupine se ne povlače bez zapovijedi. Neovlašteno povlačenje ili povlačenje bez ranjavanja kažnjava se pogubljenjem na licu mjesta”, tvrdi se u izvješću.

Prisluškivani telefonski razgovori do kojih je došao ukrajinski obavještajni izvor također ukazuju na nemilosrdan stav na bojnom polju. U jednom razgovoru čuje se kako vojnik govori o drugom koji se pokušao predati Ukrajincima: “Vagnerovci su ga uhvatili i odsjekli mu jebena muda.”

CNN ne može neovisno potvrditi autentičnost poziva koji se navodno dogodio u studenom.

Ranjeni borci Wagnera često su satima ostavljeni na bojnom polju, prema ukrajinskoj procjeni: “Jurišno pješaštvo ne smije samostalno iznositi ranjenike s bojišnice, jer je njihov glavni zadatak nastaviti napad do postizanja cilja. Ako napad ne uspije, povlačenje je dopušteno samo noću.”

Unatoč brutalnoj ravnodušnosti prema žrtvama, koju je iskazao sam Prigožin, ukrajinska analiza kaže da je Wagnerova taktika jedina učinkovita za slabo obučene mobilizirane trupe koje čine većinu ruskih kopnenih snaga.

Izvještaj sugerira da ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku kako bi postala sličnija Wagneru: “Umjesto klasičnih taktičkih skupina ruskih oružanih snaga veličine bojne, predlažu se manje jurišne jedinice.” To bi bila značajna promjena tradicionalnog oslanjanja Rusa na veće, mehanizirane jedinice.

Na terenu, prema telefonskim razgovorima do kojih je došla ukrajinska obavještajna služba, neki mobilizirani vojnici razmišljaju o prelasku u Wagner. U jednom takvom razgovoru, vojnik uspoređuje Wagner sa svojom jedinicom i kaže: “To je jebeno nebo i zemlja. Dakle, ako ću jebeno služiti negdje, bolje da jebeno služim tamo.”

Ukrajinsko izvješće kaže da Wagner raspoređuje svoje snage u mobilne skupine od desetak ili manje ljudi, koristeći raketne bacače (RPG) i iskorištavajući obavještajne podatke bespilotnih letjelica u realnom vremenu, koje izvješće opisuje kao ključni element.

Drugi alat Wagnerovih vojnika je korištenje komunikacijske opreme koju je napravila Motorola, navodi se u dokumentu. Motorola je za CNN rekla da je obustavila svu prodaju u Rusiju i tamo zatvorila svoje poslovanje.

Wagnerovi osuđenici, koji su u desecima tisuća unovačeni u zatvorima, često čine prvi val u napadu i trpe najteže gubitke – čak 80% prema ukrajinskim dužnosnicima. Slijede iskusniji borci, s termovizijom i opremom za noćno promatranje.

Previous articleKolege na fakultetu cinkali 19-godišnju Ruskinju jer je kritizirala rat, sada ona riskira 10 godina zatvora
Next articleČervar o Horvatu: Imao bih svašta reći

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here