Home Vijesti Šovinistički ispad Mostove zastupnice

Šovinistički ispad Mostove zastupnice

5404
3

Nakon što su jutrošnji incident osudili svi relevantni faktori u gradu, Rijeci i republici s objavom na facebooku oglasila se i Mostova saborska zastupnica Ines Strenja i dokazala da i Hrvati svog konja za utrku sa ekstremistima imaju. Naime, Strenja je uz poziv na desant na Trst, teatralni performans grupice D’Annunzionostalgičara iz susjedne države uspjela povezati s talijanskom manjinom u Republici Hrvatskoj i njihovim saborskim zastupnikom Furiom Radinom. A da se ne radi samo o sindromu jezika bržeg od pameti svjedoči i činjenica da je Strenjina objava završila na službenom fejsu Mosta PGŽ-a!

– Da li je vrijeme da uzmemo hrvatsku zastavu i krenemo u Trst, jer Trst je naš! U biti nemamo se što čuditi. Prvo su dozvolili nepotrebno ucjenjivačko preimenovanje Muzejskog trga, to je onaj prekrasan trg ispred Guvera, zatim su oni “mučki” razvili talijansku zastavu na Trsatskoj gradini, da bi rano jutros bili još “hrabriji”.
Dakle .. u spomen na Gabriele D’Annunzia koji je prije 100 godina na današnji dan zauzeo Rijeku, dakle 12. rujna 1919. “nepoznati počinitelji” izvjesili su talijansku fašističku zastavu. Njegovi legionari iz Rijeke povukli tek u siječnju 1921. Dok je boravio u Rijeci, D’Annunzijeva rezidencija bila je Guvernerova palača s čijeg je balkona držao govore. Upravo zbog toga je ta palača izabrana kao mjesto ove provokacije. U II. svjetskom ratu Rijeka je oslobođena i pripijena hrvatskom teritoriju. I nikada neće pripadati Italiji. Pitanje je samo hoćemo li dobiti oštru reakciju onog koji je i najpozvaniji, Furia Radina i Zajednice talijana?
, uskliknula je ljutito Mostova zastupnica za koju valjda vrijedi sustav kolektivne krivnje po nacionalnoj pripadnosti.

Inače, predsjednica riječke Zajednice Talijana Melita Sciucca je još jutros oštro osudila čin postavljanja zastave Kraljevine Italije ispred riječke Guvernerove palače. Istodobno, nismo primijetili nikakve reakcije saborske zastupnice nakon napada proustaških ekstremista na pripadnike srpske manjine oko Knina ili promociju govora mržnje pod zajedničkim nazivnikom ‘Za dom spremni’, ideoloških prijatelja talijanskih fašista s hrvatske strane granice. Ili to Strenji ne smeta ili je domoljublje pobrkala sa šovinizmom pa misli da za Hrvate u ovoj državi trebaju vrijediti drukčija pravila u odnosu na sve ostale.

3 COMMENTS

  1. Tako I treba odgovoriti…

    Sto se tice Knina, jos ne znamo dal je to organiziran napad na Hrvatsku od strane nashi istocnih susijeda I pete kolone u nas.

    Sto se tice pozdrava Za Dom Spremni… ako nismo za doma, za sto smo? Za susjedni dom spremni kao nasi susjedi… svi nasi susjedi???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here