Home Kolumne KOMENTAR: Otok slavnih pred Guverom!

KOMENTAR: Otok slavnih pred Guverom!

4008
2
Piše: Livio Defranza

Po tko zna koji put unazad nekoliko mjeseci/godina, u Rijeci se dogodila teatralna provokacija od strane male grupice talijanskih nacionalista nostalgičara, nadobudnih simpatizera talijanskog pjesnika Gabrielea D’Annunzia. Namjera im je bila “obilježiti” 100 godina od osnivanja Talijanske regencije na Kvarneru.
Kao i u slučaju prijašnje provokacije (na Trsatskoj gradini), ovakav događaj je došao kao “naručen” nizu domaćih političara i aktivista koji su mislima već u izbornoj kampanji i koji su iskoristili priliku da se predstave kao zaštitnici hrvatskog identiteta Rijeke.
Idealna prilika za predsjednicu Grabar Kitarović da se “iskupi” za lagani facepalm kada je prijatelj riječkog HDZ-a Antonio Tajani u europskom predizbornom tonu slavio “talijansku Istru i Dalmaciju” (izjavu koja bi prošla ispod radara da nismo mi iz redakcije Rijeka Danas primjetili na internet izdanju tršćanskih novina Il Piccolo).

Unutar riječke talijanske zajednice kod ovakvih provokacija uvijek prevladavaju dvije struje. Prva se vodi logikom da je “budale bolje ignorirati”, a druga idejom prema kojoj “kao Talijani imamo povijesnu odgovornost osuditi bilo koju pojavu fašizma” iako mi sami nemamo direktnu krivicu za taj režim jer smo rođeni dugo godina nakon rata. Moram priznati da i sam kao pripadnik te zajednice u Rijeci “visim” između ove dvije ideje.
S jedne strane mi smeta kada neki “italiota” (pogrdni naziv kojeg Talijani koriste za svoje sunarodnjake koji svojim neznanjem i ponašanjem sramote Italiju izvan njenih granica) dođe u ove krajeve da bi glumio “velikog Talijana” na Instagramu, radeći štetu hrvatsko-talijanskim odnosima, koji su trenutno na najboljoj razini unazad 100 godina.
Smeta me to tim više što se dio ovdašnjih Talijana, koji su u obitelji imali članove koji su surađivali s NOB-om ili bili protivnici fašističkog režima, moraju opravdati za tinejdžerske ispade par nezrelih idiota koji imaju poveći višak vremena i nikakvih obiteljskih dodirnih točaka s ovim krajevima.
Ne može se ignorirati ni činjenica da se, s obzirom na prijašnje provokacije u recentnoj povijesti, riječka policija mogla i unaprijed pripremiti i poslati patrolu kod Guvernerove palače ovih dana. Također, postavljanje više sigurnosnih kamera u gradu sigurno bi pomoglo u identificiranju ovakvih primjera vandalizma i remećenja javnog reda i mira. Cijeli ovaj teatralni ispad kojeg su pojedini talijanski Facebook korisnici sarkastično usporedili s Otokom slavnih (L’isola dei famosi), trash reality showom koji se emitira na talijanskoj televiziji, mogao se lagano izbjeći.
Kada govorimo o reakcijama s riječke strane, zapravo je samo preimenovanje Muzejskog trga u trg Riccarda Zanelle najbolji odgovor kojeg je Rijeka mogla dati na sve ove vikend provokacije.
Riccarda Zanellu (kojeg je Amleto Ballarini, jedan od vodecih ljudi Ezulskih organizacija nazvao i svojevrsnih “Antidannunziom” tj glavnim protivnikom talijanskog pjesnika) je D’Annunzio toliko mrzio da ga je planirao ubiti. Naravno, ove povijesne crtice teško dolaze do Italije što iz neznanja samih Talijana (teško je uopće Talijanima objasniti gdje je Rijeka, a još teže riječku povijest), što iz dugogodišnjeg prikrivanja riječke povijesti s ove strane Jadrana.
Teško dolaze i do “samo” 70 km udaljenog Trsta gdje tamošnji gradonačelnik Roberto Dipiazza postavlja drugi spomenik D’Annunziu za cijenu od 20.000 eura, uz negativne reakcije mnogih Tršćana. Mnogi stanovnici tog grada dovode u pitanje smisao takve inicijative, ne samo zbog površnih poveznica talijanskog pjesnika sa Trstom, već i zbog očekivanih reakcija sa hrvatske strane. Dio Tršćana već je počeo podrugljivo nazivati D’Annunzia “Il Vate(r)”, igra riječi s tradicionalnim nadimkom D’Annunzia (“Il Vate”, odnosno Pjesnik) i Water, zahod ilitiga zahodska školjka.
No, takvi primjeri revizionizma i neznanja nisu samo talijanski problem, i u Hrvatskoj potpisnik rasnih zakona, Ministar kulture NDH Mile Budak (“ministar kulture s mitraljezom” kako ga je nazivao Miroslav Krleža) ima ulice u više hrvatskih gradova, iako to ne može biti ikakvo opravdanje za talijansku stranu.
Nasuprot provokatorima s obje strane Jadrana, facebook je prije nekoliko dana u Italiji Facebook ukinuo stranicu neofašističke stranke Casapound (ironično je da su isti reagirali pozivajući se na slobodu govora), a Grad Rijeku unatoč provokacijama nastavlja s realizacijom projekata koji se dotiču Talijanske zajednice (npr. dvojezični povijesni nazivi u Starom gradu).
Time se pokazuje da je convinvenza odnosno suživot Hrvata i Talijana na ovim prostorima puno jača i stabilnija od svih vanjskih faktora i provokatora.

2 COMMENTS

  1. nebih se u potpunosti slozio s gospodinom Liviom, u ovoj zupaniji jos vlada 2 svijetski rat jos se progone Talijani kao i prije a nosioci ovog progaona su takozvani antifasisti i SDP. Talijani u gradu koji se zove Fuime vape za slobodom jer ih se i dan danas proganja i tjera iz Fiumea. Ovaj kraj se stalno hrani poluistinama s kojima se maltretira Talijane koje bi najrade izselilo ili bacalo u fojbe. Nosioci ovog projekta su oni koji stalno nesto ponteciraju kroz igrokaze zvane,Galeb, antifasizam, D’Annunzio uvijek oni isti iz 1945 “kad su nas oslobodili”samo jos nisam shvatio od cega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here