Home Biznis Španjolci objavili da su na pragu otkrića lijeka protiv korone!

Španjolci objavili da su na pragu otkrića lijeka protiv korone!

502
0

Španjolska farmaceutska tvrtka PharmaMar izvijestila je danas da je u časopisu Science objavljen rad koji potvrđuje da njezin lijek Plitidepsin posjeduje ‘snažnu predkliničku učinkovitost’ u liječenju covida-19.

Dionice PharmaMara su odmah nakon toga porasle za 13 posto – na 98,5 eura.

Studija koju je proveo tim znanstvenika iz New Yorka, San Francisca i Pariza pokazala je da lijek utječe na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih plitidepsinom, objavio je Science.

‘Vjerujemo da podaci kojima raspolažemo te početni pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja PharmaMara ukazuju na to da bi se Plitidepsin trebao razmotriti kada su u pitanju proširena klinička ispitivanja u liječenju covida-19’, prenio je Science.

Lijek je već odobren na nekim tržištima za liječenje tumora jer blokira protein povezan s virusom covida-19.

Svojstvo lijeka da izazove toksične učinke na jednome organu, organskom sustavu ili više njih dobro je poznato ranije, a do sada provedena ispitivanja pokazala su da pacijenti dobro podnose doze koje su korištene, izvijetili su iz tvrtke.

Tvrtka PharmaMar je izvijestila i da je u pregovorima s raznim regulatornim agencijama koja će joj omogućiti početak treće faze ispitivanja lijeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here