Home Sport Sportski psiholozi srušili jedan od najvećih mitova o raspucavanjima penala

Sportski psiholozi srušili jedan od najvećih mitova o raspucavanjima penala

284
0

Raspucavanje penala je jedan od najzanimljivijih, ali i najstresnijih scenarija nogometne utakmice. Velik broj Svjetskih prvenstava, Liga prvaka i drugih najvećih natjecanja odlučen je izvođenjem udaraca s bijele točke nakon neodlučenog rezultata, bilo da je riječ o finalu ili nekoj od ranijih faza turnira.

U takvim situacijama dolaze do izražaja vratari kojima je obrana kaznenih udaraca specijalnost, a momčadi konstantno vježbaju penale kako bi našli (barem) pet kvalitetnih pucača za tu situaciju. Osim toga, momčadi koje bi dobile bacanje novčića su u pravilu birale da prve pucaju penal.

Riječ je o starom nogometnom triku koji je pretpostavljao da će momčad koja prva zabije staviti suparnika pod veliki pritisak jer će od početka “loviti” rezultat. Ta teza je prema nogometnoj predaji imala i uporište u statistici jer je u preko 60 % raspucavanja pobjeđivala ekipa koja je prva izvodila penal. Novo istraživanje srušilo je tu tezu.

Ricardo Manuel Santos, psiholog sa sveučilišta Trinity iz Texasa, objavio je veliku studiju koja je zainteresirala sportske psihologe koji ju smatraju velikim otkrićem. Na svojem Twitter profilu predstavio ju je Geir Jordet, jedan od najuglednijih sportskih psihologa na svijetu.

Istraživanje, koje je obuhvatilo podatke s čak 663 raspucavanja na velikim turnirima od 1970. godine ( u muškoj i ženskoj konkurenciji) pokazalo je da momčad koja prva izvodi penal uopće nije u prednosti, što je u suprotnosti s dosadašnjim razmišljanjima i praksom u nogometu.

Ekipa koja je prva izvodila penal izašla je iz raspucavanja kao pobjednik tek u 50.8 % slučajeva, što znači da nema nikakve statistički značajne razlike u postotku pobjedu u odnosu na momčadi čiji su izvođači bili drugi po redu.

Štoviše, u ženskoj konkurenciji su momčadi koje prve izvode penale pobjeđivale u samo 42 % slučajeva, dok su kod muških ekipe koje su prve izvodile penal imale blagu prednost, koja se kreće u vrijednostima oko 53 %.

To istraživanje potvrdilo je i druga nedavna srodna istraživanja, napominje Jordet. Ovi nalazi bitni su i u pogledu promjena koje su se najavljivale iz FIFA-e. S obzirom na to da se mislilo kako su momčadi koje prve izvode penal u prevelikoj prednosti, postojali su prijedlozi da se promijeni format izvođenja penala, odnosno redoslijed kojim bi ekipe pucale penal.

U tom formatu momčad koja puca prva ne bi uvijek pucala prije suparnika, već bi redoslijed pucanja bio iskrižan. No, studija iz San Antonija pokazuju kako za takvim promjenama neće biti nikakve potrebe.

Previous articleŠajo stao u obranu Alena Vitasovića: ‘Pao je jer mu je utrnula noga od dugog sjedenja!‘
Next articleStrahonja: Hajduk je oštećen za crveni karton, Rijeka za crveni i penal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here