Home Vijesti Srdoči postaju ‘mali Vatikan’: Čak tri ulice dobiti će ime po svecima...

Srdoči postaju ‘mali Vatikan’: Čak tri ulice dobiti će ime po svecima i blaženicima!

406
1

Na idućoj sjednici Odbora za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Grada Rijeke u proceduru bi trebao biti upućen niz prijedloga za imenovanje neimenovanih ulica na području mjesnog odbora Srdoči. Pozornost provlači činjenica da će javne površine na prijedlog mjesnog odbora biti imenovane uglavnom po blaženicima i svecima. U Odboru koji je nadležan za predlaganje naziva ulica i trgova sjede dva odbornika HDZ-a, 1 SDP-a, 1 PGS-a i 1 Liste za Rijeku. U dosadašnjoj proceduri ovakvoj koncentraciji crkvenih dužnosnika na Srdočima suprotstavljao se jedino odbornik Liste za Rijeku Zvonimir Gržeta pa je vjerojatno da će konačni prijedlog iduće srijede biti usvojen i upućen u dalju proceduru na Gradsko vijeće.

Jedna ulica na području Srdoča tako bi se nazvala po blaženom Miroslavu Bulešiću, istarskom svećeniku žrtvi komunističkih pristalica u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata. Druga ulica dobila bi naziv po Alojziju Stepincu, također žrtvi komunističkih vlasti ali i kontroverznom čelniku katoličke crkve za vrijeme NDH. I naposlijetku, jednu ulicu u naselju bi trebao dobiti i Sveti Leopold Mandić, drugi kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkve, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik, promicatelj jedinstva kršćana.

Svi ovi prijedlozi došli su od strane vijeća mjesnog odbora Srdoči u kojem većinu imaju HDZ-ovi vijećnici. Odbor za mjesnu samoupravu sugerirao je da se jedna od ove tri ulice nazove po Ivani Brlić Mažuranić ali je takav prijedlog mjesni odbor odbio s obrazloženjem da se ne uklapa u imena određena za ovaj dio naselja.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here