Home Mozaik Srpski mediji: Hrvatska je ostala bez ogromnog Titovog dvorca, posjeda na plaži,...

Srpski mediji: Hrvatska je ostala bez ogromnog Titovog dvorca, posjeda na plaži, hotela na tri kata i dvije luksuzne vile

421
0

Riječ je o ogromnom zemljištu na hrvatskoj obali, odnosno tik uz obalu, velikom baroknom dvorcu

Zlatni ručni sat, briljantni prsten, vile, stanovi na Manhattanu… Imovinu Josipa Broza Tita čine najosobnije stvari, darovi koje je dobivao, ali i skupocjeni namještaj, automobili, jahte i kuće, koji dosežu cijene od nekoliko milijuna dolara, piše Kurir.

Nakon Titove smrti većina tih stvari uknjižena je kao vlasništvo Federacije, a i danas njene države nasljednice raspačavanju bogatstvo koje im je pripalo nakon raspada SFRJ. Tako je Hrvatska, primjerice, navodi Kurir, ostala bez ogromnog zemljišta s dvorcem na obali i ta imovina pripala je Bosni i Hercegovini.

Nekretnine vrijedne milijune dolara

Primjerice, prije nekoliko godina stan na Manhattanu u New Yorku prodan je za 12,1 milijun dolara, kao i bivša rezidencija SFRJ u istom gradu prošle godine. Za šesterosobni dupleks Srbiji bi trebalo biti isplaćeno oko 3,2 milijuna, koliko je otišlo na plaćanje troškova proteklih 26 godina, kao i 39,5 posto neto prihoda, odnosno nešto manje od 3,5 milijuna dolara.

Kako prenose američki mediji, za taj dupleks na Manhattanu bio je zainteresiran slavni holivudski glumac Jack Nicholson, kao i prvi susjed Mike Wallace, bivši voditelj CBS-jeve TV emisije “60 Minutes”.

Nakon prodaje Titova rezidencijalnog stana na Manhattanu, dogovorena je zajednička prodaja još jedne diplomatske zgrade bivše Jugoslavije u inozemstvu – veleposlanstva i rezidencije u Tokiju, za koju će zemlje nasljednice dobiti 14,7 milijuna eura. Od te svote Srbiji je pripalo 5,8 milijuna eura.

Zlatni ručni sat Patek Philippe iz 1950. godine, s potpisom Josipa Broza Tita, prodan je na internet aukciji po cijeni od 7.600 eura, a kupac je kolekcionar iz Beograda. Taj sat, optočen 18-karatnim zlatom, Tito je skinuo s ruke i dao ga službeniku državne sigurnosti, čija ga je obitelj sada prodala.

Skupocjeni automobili i jahte

Briljantni prsten koji je bio Titov zaštitni znak navodno ga je nakon njegove smrti kupio jedan zagrebački kolekcionar. Vjeruje se da je potrošio 50.000 tadašnjih maraka i Grand Cherokee Jeep, no prsten je doživio preinake pa je četvrtasti dijamant preoblikovan u okrugli, a po rubu su dodani manji dijamanti.

Slavni brod “Galeb” kojim je Tito oplovio svijet korišten je u razne svrhe, a na kraju ga je na dražbi kupio grad Rijeka za 150.000 dolara.

Prije nekoliko godina ponovljen je javni poziv za prodaju jahte “Jadranka”, koja je za potrebe predsjednika SFRJ izgrađena 1977. godine u Hrvatskoj. Još uvijek nije našla kupca, a nova cijena je 50.000, umjesto dosadašnjih 80.000 eura.

Također, na prodaju je stavljen Mercedes Benz 600 model “Pullman Landaulet”, automobil koji je u svoje vrijeme bio vrhunac voznog luksuza. Među kupcima jednog od samo devet primjeraka u svijetu bio je i Josip Broz Tito, a taj se automobil sada prodaje za 2,5 milijuna funti.

Zbog Brozove prijateljske diplomacije i poklona koje je dobivao od lidera svijeta, postoje mnogi drugi objekti po svijetu do kojih je proceduralno teško doći, a čija vrijednost može biti vrlo visoka. (net.hr)

Previous articleJakirović uputio kritiku igračima: ‘To ne volim i to mi se ne sviđa, hoću da igramo ozbiljno‘
Next articleJesu li Britney Spears i Marilyn Monroe u srodstvu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here