Home Vijesti Srpski mediji tvrde da znaju zašto je Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu

Srpski mediji tvrde da znaju zašto je Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu

249
0

Hrvatske vlasti zabranile su danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatni posjet Jasenovcu i Pakracu navodeći da se takvi posjeti moraju odvijati kroz službene protokole. Srpski Blic prenosi kako je u posljednjih godinu dana predsjednik Srbije dva puta je službeno pokušao dogovoriti posjet Jasenovcu, ali su oba puta iz Zagreba stizali zahtjevi da se posjet odgodi.

– Prva prijava je poslana 10.09.2021. Hrvatski premijer Andrej Plenković tada je zatražio da odgodimo posjet zbog “prosvjeda hrvatskih branitelja” – doznaje “Blic” iz neslužbenih izvora.

Nakon toga, predsjednik Vučić zatražio je novi posjet 5. ožujka 2022.

– Drugi posjet trebao je biti 5. ožujka, na predsjednikov rođendan. No, zahtjev premijera Plenkovića bio je isti: ne sada – dodaje se.

Vučić je, neslužbeno se doznaje, oba puta prihvatio zahtjev hrvatskih vlasti i odgodio posjet.

Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, potvrdio je danas da je Vučić već planirao posjet koji je dva puta odgađan.

– Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može posjetiti Jasenovac. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se taj dolazak osigurao i prošao bez problema. Konkretno, to se nije smjelo dogoditi jer je dva puta u prošloj godini bilo komunikacije oko datuma kada bi se to moglo dogoditi, pa su se stranke dogovorile i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala – rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Pozvao je sve da spriječe daljnju eskalaciju i da “duboko udahnu prije bilo kakvog verbalnog ili političkog koraka”.

Tim povodom srbijanski šef diplomacije Nikola Selaković sazvao je dvije konferencije za novinare u jednom danu – na prvoj je pročitao hrvatsku notu o zabrani ulaska u zemlju i odgovor srbijanskih vlasti, najavljujući recipročne. mjere koje će Srbija poduzeti. U novom obraćanju ministar vanjskih poslova ponovio je da je službeni posjet zatražen do 17. rujna u bilo koje vrijeme.

Reagirao je na obraćanje hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je ustvrdio da “namjera predsjednika Vučića nije bila dobronamjerna”. Selaković je napomenuo da je njegov hrvatski kolega iznio “niz neistina” o čemu će sutra svjedočiti i sam predsjednik Srbije.

Previous articleVeliki obrat! Dragan Skočić ipak će voditi Iran na Svjetsko prvenstvo!
Next articleMuškarac nađen mrtav, a njegova partnerica ozlijeđena u luksuznom hotelu u Firenci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here