Home Mozaik ‘Stara dama’ pod dvodnevnom okupacijom rock`n`roll mladosti

‘Stara dama’ pod dvodnevnom okupacijom rock`n`roll mladosti

715
0

Sedme po redu Opatijske Barufe, rock festival na friškom zraku, i ove su godine u potpunosti opravdale očekivanja svih onih koji još uvijek odlaske na koncerte i živu svirku smatraju posebno vrijednim dijelom svog ” kulturnog uzdizanja “. U dvije večeri ( i dva naporna, ali definitivno isplativa jutra ) trajanja ovog, iz godine u godinu sve cijenjenijeg i prepoznatljivijeg glazbenog događanja, izredali su se mnogi poznati i malo manje poznati izvođači u frenetičnom ritmu čak pet pozornica, između kojih su dobro raspoloženi barufanti neprestano cirkulirali tražeći dobru zabavu i vlastitu, u pozitivnom metežu, izgubljenu ekipu. Dobru zabavu sigurno su uspjeli pronaći, za ekipu ne znamo… Barufe su u petak otvorili Daidaja i Beatles Revival Band koji su nastupili u glazbenom paviljonu ispred vile Angioline i vratili prisutne u slavne dane opatijskih terasa na kojima se nekad pjevalo i plesalo uz zvuke melodičnih evergreena. Na glavni stage na Ljetnoj prvi su izašli Avlijaneri koji su poprilično uzdrmali u tom trenutku još malobrojne posjetitelje svojom dozom punokrvnog rocka. Nakon njih, došao je red na jedne od headlinera festivala, pulsku grupu Nola nedavno ovjenčanu Porinom za pjesmu godine. Oni su svojim pozitivnim skladbama odveli prisutne na putovanje iznad oblaka … Gužva se ispred velikog stagea stvorila kada su na njega iskoračili dečki iz zagrebačkog benda Kawasaki 3P. Punk zabavljači opravdali su vlastiti renome i rasturili Ljetnu pozornicu nošeni dobro raspoloženom publikom. Glavne zvijezde prve večeri Pips, Chips & Videoclips te njihovi partneri Jinx podsjetili su prisutne na najbolje dane svojih karijera ostavivši na pozornici ” krv, znoj i suze “.

Subotnju večer Barufa otvorili su ispred vile Angioline Sunshine Madnesss i Metalika moj dobar drugar koji su zaista bili odličan uvod u ono što je slijedilo. A slijedili su riječki  Pasi i naišli na fenomenalan odaziv publike koja ih je zdušno prihvatila i podržala, a oni je nisu razočarali. Niti legende punka Peter and the Test Tube Babies nisu nikog iz publike ostavili ravnodušnima. Prvi su redovi doslovno podivljali na prve taktove njihovih hitova te su u tom raspoloženju dočekali i kraj njihova nastupa.

Mnogi prisutni s velikim su nestrpljenjem iščekivali nastup nadaleko poznatih Istrijana, legendarnih KUD Idijota. I dočekali! Odlična svirka već postarijih punkera dokazala je svima kako se voli i uživa u glazbi i sceni. A nakon Puležana, na stage su stupili Riječani i to ne bilo koji, već oni koji se odazivaju na ime Let 3! Šaputalo se u kuloarima o njima otkad su Bare i ekipa otkazali nastup na Barufama, te su se informacije ipak na kraju pokazale istinitima.

Što reći o Letovcima? Svojim energičnim nastupom oduševili su prisutne dovevši ih na rub ( a neke i preko) emotivne ekstaze i sve podsjetili na svoja rana, mitska i žestoka ostvarenja s prva dva, sad već posebno cijenjena, albuma iz ranih devedesetih. Na Maloj ljetnoj, također veoma posjećenom stageu, program su predvodili Čovek bez sluha, Oružjem protivu otmičara,  Dječaci, legende Liburnije Carmina Puttana, Krešo i kisele kiše i ostali, a svi su bez iznimke odradili izvanredno svoje nastupe. Posebice zapažena bila je odlična svirka mladog riječkog benda Diskurz koji je predstavio okupljenima svoje nove stvari. U ranojutarnjim satima subote na ovaj su se stage popeli cura i dečki iz riječkog sastava Senzorz i pred malobrojnim sretnicima odsvirali zaista upečatljivu mješavinu rocka, popa i elektronike. Sve u svemu, izvanredan festivalski doživljaj. Svi zajedno s nestrpljenjem očekujemo slijedeće Opatijske Barufe! (Sandi Basić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here